Mișcări tectonice în coastele Moldovei. Macron: Țara este „destabilizată de mișcări separatiste” și trebuie susținută

15 Iun. 2022, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2022, 16:35 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a declarat miercuri în cadrul conferinţei de presă susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis că sunt necesare mesaje de susţinere pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova, ţară „destabilizată de mişcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi” pe care îl primeşte pe teritoriul său.

„Trebuie să trimitem un mesaj de susţinere către Ucraina, în acest moment critic. Să considerăm şi situaţia Moldovei, ţară vecină, în care mă voi deplasa astăzi. Trebuie să o susţinem, pentru că este destabilizată de mişcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi pe care îl primeşte cu generozitate pe solul său. Reprezentanţii organizaţiilor umanitare mă vor însoţi”, a spus Macron.

„Trebuie, de asemenea, să ţinem cont de efectele asupra regiunii Balcanilor occidentali, care sunt şi ei angajaţi de mai mulţi ani în acest proces de aderare. O regiune care riscă să fie destabilizată de orice mişcare. Vedem că la porţile Uniunii Europene se joacă o situaţie geopolitică inedită. Contextul geopolitic şi deciziile pe care naţiunile europene trebuie să le ia justifică noi discuţii aprofundate şi noi progrese”, a arătat Emmanuel Macron.

Liderul francez a subliniat importanţa discuţiilor cu Ucraina, adăugând că Uniunea Europeană trebuie să transmită semnale politice „clare” către această ţară şi către poporul ucrainean, „care rezistă în mod eroic” de mai multe luni, scrie Agerpres.

„Din punct de vedere politic şi logistic, consider că suntem într-o situaţie de convergenţă la ora actuală pentru a avea discuţii noi cu Ucraina, pentru a continua efortul de cooperare şi de echipare şi efortul financiar. Suntem într-un context în care trebuie să asigurăm exportul de cereale din Ucraina”, a spus președintele francez.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

07 Mai 2024, 16:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
07 Mai 2024, 16:57 // Slider //  Soroceanu Olga

„Inima Nordului”, o asociație din Ocnița, se evidențiază în eforturile sale de a promova dezvoltarea rurală și de a încuraja practici sustenabile de gestionare a resurselor. Datorită proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat de către HEKS/EPER Moldova în consorțiu cu HELVETAS Moldova și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, asociația a desfășurat ateliere de compostare pentru comunitatea locală.

Directoarea executivă a AO „Inima Nordului”, Daniela Bilic, subliniază importanța acestor ateliere: „Prin acest proiect ne propunem să aducem informația despre cum poate fi făcut un compost acasă, cum poate fi utilizat în gospodărie. Avem atâtea resurse și posibilități în jurul nostru, pe care nu le valorificăm.”

Beneficiarii atelierelor, descoperă secretele transformării deșeurilor în îngrășăminte organice valoroase, iar procesul este educativ și practic.

„Am învățat cum să prelucrăm deșeurile și să facem compost pentru a avea flori și recolte mai bogate, fără a cheltui bani pe îngrășăminte”, explică Veronica Siveriuc, una dintre participante.

Printre realizările acestor ateliere este includerea în proces atât a comunității locale, cât și a refugiaților din Ucraina. Împreună, acești participanți descoperă că, prin colaborare și ajutor reciproc, pot contribui la îmbunătățirea mediului și a vieților lor, inclusiv a celei economice.

Numărul mare de participanți, peste 90 la număr, arată că aceste ateliere au un impact semnificativ în comunitatea Ocniței și dincolo de ea.

„Scopul nostru este să unim oamenii din Ucraina și din Moldova, să îi facem să vadă că împreună pot realiza lucruri frumoase”, subliniază un reprezentant al AO „Inima Nordului”.

Astfel, atelierele de compostare nu doar că contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la creșterea producției agricole, ci și la consolidarea comunității și la promovarea unei culturi a colaborării și a sustenabilității în regiunea rurală a Ocniței. 

Proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se desfășoară în 9 raioane din țară și poate culege deja roadele pe mai multe dimensiuni sociale. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău