S-a zis cu viața de lux a lui Baldovici care a făcut afaceri bănoase cu statul. Procurorii l-au pus sub învinuire

16 Iun. 2022, 17:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iun. 2022, 17:23 // Actual //  bani.md

Ex-directorul general al Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici a fost pus sub învinuire pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, anunță Procuratura Anticorupție.

Potrivit probelor administrate de către procurori, s-a constatat că, ex-directorul general al Agenției Proprietății Publice, în perioada octombrie 2018-ianuarie 2019 abuzând de atribuțiile funcționale, în comun cu un administrator interimar al unei firme agricole au inițiat procesul de casare a unor mijloace fixe ale întreprinderii vizate în investigație.

În acest scop, fostul director general a desemnat reprezentanți ai Agenției Proprietății Publice pentru crearea unei comisii care să evalueze bunurile la  firma agricolă enunțată și să propună casarea mijloacelor fixe.

Ulterior, abuzând de situația de serviciu și atribuțiile care îi reveneau, acționând în interesul administratorului interimar al firmei agricole menționate supra, ex-director general al Agenției Proprietății Publice a semnat un act prin care se autorizează  casarea a 65 mijloace fixe cu valoarea inițială de peste 32 milioane lei, cu toate că procesele verbale de casare întocmite de către firma vizată, datează cu o dată anterioară pretinsei autorizații emise.

De fapt, s-a constatat că, astfel de acte nu au fost emise oficial de către Agenția Proprietății Publice, iar conținutul acestora a fost denaturat de către mai multe persoane, inclusiv cele investigate pe caz, care au acționat în coparticipare și coordonare de acțiuni.

​​Urmărirea penală pe acest caz nu este finalizată, iar despre mersul urmăririi penale și soluția adoptată publicul larg va fi informat corespunzător la adoptarea hotărârilor procesuale respective.

Una dintre afacerile profitabile ale lui Baldovici a fost darea în chirie a unui imobil Consiliului Concurenței.

În 2019 s-a elucidat faptul că, Consiliul Concurenței plătește 5 milioane de lei pe an (din 25 milioane), pentru chirie într-un oficiu privat. Am obținut angajamentul conducerii CC să identifice un oficiu din spațiile de care dispune statul. A venit anul 2020. Instituția a rămas tot acolo, iar în bugetul pe 2020 sunt bugetați încă 5 milioane lei. Am insistat pe un amendament la legea bugetului, care să reducă bugetul CC cu 5 milioane, dar guvernul socialist a respins amendamentul”, spunea Alaiba.

Sumele de bani achitate de Conislilul Concurenței pentru chirie au ajuns pe conturile unei companii deținute de fostul director al Agenției Proprității Publice, Vladimir Baldovici.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău