Putin mai poate să surprindă. De ce este de acord liderul de la Kremlin cu aderarea Ucrainei la UE

18 Iun. 2022, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2022, 08:08 // Actual //  bani.md

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu are obiecții cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană explicând de ce nu l-ar deranja acest lucru: „Nu avem nimic împotrivă. Nu este un bloc militar. Este dreptul oricărei țări de a adera la uniuni economice”, a spus Putin, întrebat despre perspectivele aderării Ucrainei la UE.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că Rusia nu are obiecții faţă de aderarea Ucrainei la UE, întrucât aceasta din urmă nu este o alianţă militară, spre deosebire de NATO.

„Este treaba lor, a poporului ucrainean. Spre deosebire de NATO, UE nu este o alianţă militară, aşadar în ce priveşte integrarea lor economică, alegerea le aparţine ucrainenilor”, a declarat președintele rus în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

Ucraina va fi următoarea colonie a Occidentului

Preşedintele rus a estimat că Ucraina se va transforma într-o  colonie a ţărilor occidentale dacă aderă la UE. Este părerea mea, a adăugat el. Liderul de la Kremlin s-a arătat încrezător şi faţă de revenirea pe piaţa rusească a companiilor occidentale, mai ales europene, care s-au retras în urma sancţiunilor impuse Rusiei după agresiunea asupra Ucrainei.

El a insistat pe de altă parte că ofensiva militară rusă în Ucraina nu este cauza dificultăţilor economice mondiale, în special a creşterii preţurilor la energie, acestea fiind provocate de erorile sistemice ale Occidentului, care îşi provoacă singur inflaţie prin tipărirea de bani.

„Îi auzim pe toţi vorbind despre o pretinsă inflaţie a lui Putin. Acesta este rezultatul erorilor sistemice ale administraţiei americane şi ale birocraţiei europene. Pentru ei, operaţiunea noastră este un colac de salvare care le permite să pună totul pe seama noastră”, a mai subliniat Vladimir Putin.

Putin: Relațiile dintre Rusia și Ucraina se vor normaliza după operațiunea militară

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la Forumul Economic de la Sankt Petersburg că Rusia anticipează restabilirea relațiilor cu Ucraina după încheierea operațiunii militare din acea țară.

În timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev, Putin a spus: „mai devreme sau mai târziu, situația va reveni la normal”, relatează agenția TASS.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală