Putin anunță „Noua Ordine Mondială”. Majoritatea țărilor vor deveni coloniile statelor puternice

18 Iun. 2022, 08:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2022, 08:17 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin anunță „Noua Ordine Mondială” a statelor suverane puternice precum Rusia. Liderul de la Kremlin ţinut un discurs de încheiere la Forumul economic de la Sankt Petersburg spunând audienței că „Rusia intră în era care începe ca o națiune puternică, suverană. Cu siguranță vom folosi oportunitățile colosale oferite de vremurile actuale și vom fi și mai puternici”. El a mai adăugat: „Este evident că regulile, esența Noii Ordini Mondiale, vor fi stabilite de state suverane puternice”. Celelalte, spune el, sunt „condamnate să rămână colonii fără drept”.

Putin – al cărui discurs a fost amânat de un atac cibernetic asupra locației – a spus că sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei sale asupra Ucrainei sunt „nebune și fără rost”. „Bitzkrieg-ul economic împotriva Rusiei nu a avut nicio șansă de a reuși de la bun început”, a subliniat liderul rus.

Vladimir Putin anunță „Noua Ordine Mondială” și încurajează investițiile în Rusia

În continuare, Putin imploră întreprinderile să continue să lucreze în țară: „Investește aici, că există un potențial uriaș” în Rusia. Este mai sigur în propria ta casă. Cei care nu au vrut să asculte asta au pierdut milioane în străinătate”, a spus președintele rus la conferința economică la Sankt Petersburg.

Tot aici Putin a anunțat o „Nouă Ordine Mondială”  într-un discurs adresat liderilor de afaceri. Acesta le-a spus că țara sa este o „națiune puternică, suverană” și a susținut că Moscova intră într-o nouă eră a dominației. „Este evident că regulile, esența noii ordini mondiale, vor fi stabilite de state suverane puternice”, a spus el. Iar restul şărilor sunt „condamnate să rămână colonii fără drept”, a adăugat Putin

Preşedintele rus a susţinut, de asemenea, că decizia sa de a ordona operațiunea militară specială împotriva Ucrainei a fost dificilă, dar necesară, având în vedere riscurile şi ameninţările la adresa Rusiei şi că obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt.

„Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse negreşit”, a insistat liderul de la Kremlin într-un discurs la Forumul economic de la Sankt Petersburg, şi continuă: „Decizia a fost menită să-i protejeze pe cetăţenii noştri, pe locuitorii republicilor din Donbas, care timp de opt ani au fost supuşi unui genocid din partea regimului de la Kiev şi a neonaziştilor susţinuţi de Occident”, a justificat el agresiunea militară împotriva Ucrainei lansată pe 24 februarie.

Putin a criticat din nou Occidentul care alimentează cu arme Ucraina

De asemenea, a motivat în continuare Putin, Occidentul „nu doar că a încercat să creeze o anti-Rusie” pe teritoriul Ucrainei, dar a inundat această ţară cu arme şi specialişti militari şi „absolut nimeni nu s-a gândit la oamenii care trăiesc în aceste teritorii”.

Deşi ajunsă la începutul invaziei la porţile Kievului, armata rusă a suferit pierderi grele şi s-a retras din partea de nord a Ucrainei, hotărând să se concentreze pe ocuparea părţii de sud şi a estului pro-rus al acestei ţări, unde înaintează, dar într-un ritm lent.

Putin a mai subliniat că intervenția militară a Moscovei în Ucraina nu a fost cauza problemelor economice globale, învinovățind în schimb țările occidentale că au folosit situația pentru a-și acoperi propriile greșeli.

„Ceea ce se întâmplă nu este rezultatul ultimelor luni, cu atât mai puțin rezultatul unei operațiuni militare speciale pe care Rusia o desfășoară în Donbas. Prețurile în creștere, inflația, problema alimentelor, prețurile la combustibil… sunt rezultatul unor greșeli sistematice în politica economică a actualei administrații americane și a birocrației europene”, a spus Putin.

Realitatea Live

12 Aug. 2022, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2022, 06:00 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Economiei a anunțat recent consultări publice cu privire la un proiect de Hotărâre de Guvern care să favorizeze importul de produse petroliere europene în Republica Moldova.

Esența modificării este excluderea certificării obligatorii a produselor petroliere în cazul importului direct al acestora de la un producător dintr-un stat membru al Uniunii Europene.

„Facilitarea accesului pe piața Republicii Moldova a produselor petroliere principale (a benzinei și motorinei) importate direct de la producătorii acestora amplasați într-un stat membru UE. Astfel, se vor recunoaște documentele eliberate de producător prin care se confirmă calitatea produselor petroliere (declarația de conformitate și raportul de inspecție). Respectiv decade necesitatea efectuării obligatoriu a prelevării probelor și încercărilor de laborator efectuate la etapa importului pe teritoriul vamal al Republicii Moldova”, se spune în modificările propuse.

Interesele au aruncat în aer amendamentul salvator

Inițiativa legislativă a apărut după publicarea raportului Comisiei parlamentare speciale conduse de deputatul Radu Marian, formată după ce în această primăvară s-a accentuat deficitul de produse petroliere. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a atras atenția asupra acestei probleme și a convocat Consiliul de Securitate. Dânsa a cerut rezolvarea grabnică a problemei.

La acea vreme, deficitul de motorină a stârnit un șir de probleme. Prețul angro era mai mare față decât prețul la pompă. Or, acest lucru a stârnit nemulțumirea în rândul agricultorilor, care amenințau cu proteste în cazul în care statul nu le compensează 100% din acciza la motorină.

Un nou amendament, speculanții de carburanți fac lobby  

Revenind la legea produselor petroliere, Comisia specială propune reducerea cheltuielilor cu 2 bani per litru la petroliștii din Republica Moldova, care au companiile mamă în România.

O inițiativă, bună, însă cauza deficitului produselor petroliere din Republica Moldova este alta. Este vorba de speculațiile, cu schema de revânzare a carburanților. Potrivit statisticilor, confirmate de declarațiile ANRE, combustibilul a fost importat în țară în cantități suficiente. Dar, de fapt, a rămas la comercianții care l-au revândut. Fiecare importator are propriul său comerciant speculator-dealer care cumpără volume importate și creează un deficit artificial.

În plus, absența restricțiilor legale permite nerezidenților să vândă combustibil pe teritoriul Republicii Moldova în portul Giurgiulești fără licențe speciale. Conform acelorași scheme, combustibilul rusesc este furnizat de acolo în Ucraina cu implicarea misterioasei companii offshore Euronova. Despre acest lucru a scris bani.md anterior. Este vorba de o schemă de revânzare a carburanților prin care gigantul rus Gazprom vinde carburanți în Ucraina prin portul Giurgiulești via portul Constanța. Danube Logistics SRL, controlată de BERD (100%)  și care operează Portul Giurgiulești, activează drept traider petrolier, facilitând tranzitarea carburanților spre Ucraina. Transportul se face pe calea ferată.

Autoritățile au înțeles problema, dar ridică din umeri

Problema cu criza carburanților nu e recentă. Anul trecut, de exemplu mai multe benzinării și-au suspendat activitatea din lipsă de carburanți. Respectiv, cei de la guvernare au înțeles că problema lipsei carburanților e una artificială și au vrut să o soluționeze. Astfel s-a vrut limitarea vânzărilor angro a carburanților, respectiv s-a născut celebrul amendament la legea carburanților – Marian – Bolea.

Amendamentul includea limitarea vânzării angro a produselor petroliere. Era vorba de comercializarea angro doar în lanțurile de comerț cu amănuntul. Este lesne de înțeles că nu le-a fost pe plac speculanților din piață, iar în lectura a doua detaliul cu limitările de comercializare a dispărut.

Povestea continuă, în condițiile în care în actualul amendament, cineva a avut grijă ca deficitul carburanților să nu fie soluționat.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău