Războiul din Ucraina. Cum sunt hrăniți soldații ucraineni vegani aflați în prima linie a frontului

19 Iun. 2022, 19:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iun. 2022, 19:34 // Actual //  bani.md

Oleksandr Jugan nu a cedat. Angajat în armată pentru a-și apăra țara împotriva invaziei ruse, acest ucrainean menține o dietă strict vegană chiar și în prima linie.

„La început a fost foarte complicat”, explică acest bărbat brunet de 37 de ani, înrolat în regiunea Nikolaev (sud), cu care AFP, a vorbit prin apel video. El nu consumă niciun aliment de origine animală.

„Oamenii mi-au spus că nu voi rezista” pentru că nu este planificat un meniu special, spune el zâmbind, cu pușca la umăr.

Niciodată nu și-a imaginats că alegerile sale îl vor împiedica să-și slujească țara și a ajuns să găsească pe internet o rețea de activiști care îi ajută pe militari care, ca și el, se hrănesc exclusiv cu produse vegetale.

„Le-am scris și, în aprilie, primul pachet a sosit parcă prin minune”, precizează acest profesor de dramă care a decis să semneze cu armata a doua zi după invazia rusă a Ucrainei, în februarie.

„Erau paté și cârnați vegani, hummus, lapte de soia etc. Și toate astea, gratuit”, spune el entuziasmat.

„Livrare sub bombe”

Îngerul lui păzitor se numește Tamara Human. La Kiev, acest fost model de top se află în fruntea asociației „Fiecare animal”, care reunește o sută de oameni și promovează veganismul, notează AFP, citat de ziare.com.

Acest mod de viață îmbină o dietă exclusiv vegană și refuzul de a folosi orice îmbrăcăminte sau produs cosmetic derivat din animale sau din exploatarea acestora.

„Livrăm chiar și sub bombe”, confirmă ea pentru AFP, în timp ce pregătește, împreună cu alți doi voluntari, bulgur și găluște pentru populația civilă.

a etajul al treisprezecelea al unei clădiri rezidențiale din cartierul verde Rusanivka, apartamentul ei a devenit centrul logistic al unui lanț extraordinar de solidaritate.

Și câinele Mișa își are locul acolo. Există chiar și un șobolan bej salvat dintr-un laborator care poartă porecla „Pizdiuk” („micul nemernic”), pentru că nu ar refuza puțină carne… și ar mușca cu plăcere degetele celor imprudenți.

Majoritatea alimentelor folosite de echipele Tamarei Human sunt de origine ucraineană și provin în principal din Liov, orașul din vest mai puțin atins de rachetele rușilor.

Opt localități sunt implicate în acest lanț de solidaritate care ajută aproximativ 200 de militari să-și împace convingerile cu slujirea patriei.

„Pachetele pe care le trimitem le permit să suplimenteze timp de două-trei săptămâni ceea ce primesc de la armată pentru a avea o dietă echilibrată”, explică acestă activistă care s-a implicat de mult în protecția animalelor.

Ea nu vede nicio contradicție între veganism și angajamentul militar.

„Am vrut să mă duc și eu pe front, dar nu știu să folosesc o armă, așa că sunt mai utilă aici”, spune ea.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:02 // Actual //  Ursu Victor

Producătorii agricoli din Republica Moldova vor beneficia de rambursarea sumei impozitului funciar pentru anul 2024 din contul TVA-ului acumulat, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi în lectura a doua de Parlament.

Inițiativa legislativă, susținută de 58 de deputați, a fost elaborată de deputatul PAS Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară. Potrivit autorului, măsura vine în sprijinul agricultorilor afectați de crizele succesive din ultimii ani, precum criza logistică, scumpirea fertilizanților și seceta severă din vara anului 2024.

„Proiectul de lege va ameliora presiunea financiară asupra producătorilor agricoli și va contribui la redresarea sectorului, grav afectat de lipsa de capital de lucru”, a declarat Alexandr Trubca în plenul Parlamentului.

Noua lege prevede că rambursarea se va face prin compensare cu TVA acumulat, ceea ce înseamnă că agricultorii nu vor primi bani în numerar, ci vor beneficia de reducerea obligațiilor fiscale din soldul TVA.

Totodată, proiectul modifică și termenul de implementare a Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, stabilind că rambursările se vor putea efectua până în iunie 2026 inclusiv.

Legea urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU