Aeroporturile europene se vor confrunta cu o „mare provocare” pe tot parcursul verii, au avertizat liderii aviației, ceea ce înseamnă haos pentru milioane de pasageri. Cozile și anulările regulate au devenit scene deprimant de obișnuite pentru călători, cu sute de zboruri lipsă numai în ultimele zile, iar viitorul nu pare promițător.
Air Council International – organismul comercial european pentru aeroporturi – a prezis că întârzierile sunt inevitabile la două treimi din aeroporturile europene în această vară. „Traficul a revenit puternic – 86% din capacitatea din 2019 este în rețea – și o mare parte a traficului s-a mutat spre vest din Ucraina”, a avertizat Jacopo Passinotti, director de management al rețelei la organismul de management al traficului aerian Eurocontrol.
Se prevede, totuși, o redresare semnificativă a călătoriilor aeriene după pandemie, care va permite companiilor aeriene globale să-şi reducă pierderile anul acesta şi posibil să revină pe profit dar abia în 2023, se arată într-un raport al Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).
Operatorii aerieni globali ar urma să înregistreze pierderi de 9,7 miliarde de dolari în 2022, un pas înainte faţă de pierderile de 42,1 miliarde de dolari din 2021 şi faţă de prognoza anterioară a IATA pentru acest an, ce indica pierderi de 11,6 miliarde de dolari. Dar oficialii companiilor aeriene globale au avertizat la reuniunea din Qatar că preţul mai ridicat al petrolului şi inflaţia riscă să afecteze redresarea fragilă.
„Industria noastră este acum mai redusă, mai dură şi mai dinamică. Profitul ar trebui să apară la orizont în 2023”, a afirmat directorul Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni, Willie Walsh.
Cea mai solidă performanţă este aşteptată în America de Nord, singura regiune unde ar urma să se înregistreze un profit în 2022, estimat la 8,8 miliarde de dolari. În Asia, unde graniţele Chinei rămân închise şi piaţa internă este sub presiune din cauza restricţiilor, companiile aeriene ar urma să raporteze pierderi totale de 8,9 miliarde de dolari.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!