A început sezonul zmeurei în Republica Moldova. Cu cât se vinde pe piața internă

20 Iun. 2022, 15:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iun. 2022, 15:57 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În această săptămână a început sezonul vânzării de zmeură timpurie în Republica Moldova. Oferta este mică, cea mai mare parte a produselor sunt zmeură din soiurile Novost Kuzmina și Rubin, cultivate în ferme mici din centrul și unele regiuni nordice.Calitatea pomușoarelor este medie: culoare frumoasă, fructe destul de dulci. Păstrarea calității și transportabilitatea produselor din aceste soiuri este scăzută, perioada de implementare este scurtă, de maximum trei până la patru zile. Prețul de cerere pentru primele loturi de fructe de pădure în piețele angro din Chișinău este de 60-65 de lei, scrie EastFruit.

Pentru fermierii-vânzători, prețurile par a fi oarecum subestimate. La fel, prețurile la zmeura pentru export, în Polonia, anunțate zilele trecute de mai mulți comercianți, au provocat o mare nemulțumire – 45 lei/kg (2,34 dolari/kg).

Mulți operatori ai pieței de fructe și pomușoare din Moldova sunt conștienți de recolta de zmeură prognozată relativ scăzută pentru 2022 în Serbia, România și Polonia. Și, de asemenea, despre problemele așteptate la capitolul furnizare a zmeurei din Ucraina.

În grupurile specializate de agricultori, pe rețelele de socializare s-au difuzat informații precum că zmeura pentru congelare se cumpără în prezent de pe piața sârbă, la prețul de 75 lei/kg. Există și rapoarte despre prețul de pornire a zmeurei în Polonia, la nivelul de 8-9 euro/kg.

Având în vedere toate acestea, producătorii moldoveni au sperat că reprezentanții locali ai companiilor comerciale și de procesare vor veni cu o ofertă de preț mult mai generoasă pentru zmeură.

Cum se va dezvolta dinamica pieței în situația actuală este încă neclar. Într-o săptămână sau zece zile vor intra pe piață numeroși producători de zmeură din regiunile nordice: Dondușeni, Briceni, Edineț.

Cu toate acestea, recolta de zmeură (în special din plantațiile neirigate, care reprezintă marea majoritate) din acest an, nu este mare. În consecință, oferta nu va fi prea mare, iar cea mai activă perioadă de vânzare va fi mai scurtă decât anul trecut. Această împrejurare va „atenua” într-o oarecare măsură dificultățile de transport și logistică, apel la care exportatorii au considerat de cuviință stabilirea prețurilor de pornire la zmeură, mult mai mici decât nivelul preconizat. Adică, echilibrarea în sus a prețurilor nu este exclusă.

Mai mult, fabricile de conserve și întreprinderile de congelare a fructelor și pomușoarelor din Moldova și-au anunțat în urmă cu o lună intenția de a achiziționa circa 1.000 de tone de zmeură pe piața internă.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău