Coşmarul europenilor devine realitate, în timp ce criza energetică se acutizează: Raţionalizarea gazului, soluția

20 Iun. 2022, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2022, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

Pe parcursul Războiului Rece şi a deceniilor care au curs de atunci, Rusia a fost cel mai important furnizor energetic al Europei. Totul s-a schimbat radical în doar o săptămână, după ce Rusia a început să reducă aprovizionarea cu gaze ca răspuns la sprijinul european pentru Ucraina, scrie Bloomberg.

Vladimir Putin a mizat pe şantajul energetic, iar la o primă vedere pare că a câştigat, pentru că raţionalizarea gazului se transformă într-o perspectivă reală pentru europeni.

Închiderea înceată dar sigură a robinetului de gaz rusesc a pus o presiune imensă pe economia regiunii şi testează în fiecare moment nervii şi solidaritatea Europei cu Ucraina.

În prezent Europa este forţată să apeleze la rezervele destinate iernii pentru a funcţiona, ceea ce înseamnă că guvernele ar putea impune raţionalizarea în câteva luni. Dacă Putin decide închiderea completă a robinetului de gaze, continentul european va rămâne fără rezerve până în ianuarie.

„Este o situaţie extrem de gravă şi tensionată. Este totodată un test de rezistenţă şi putere pe care Occidentul îl dă acum”, a declarat Robert Habeck, ministrul german al economiei.

Ceea ce a creat un puternic val de îngrijorare a fost momentul în care Kremlinul a decis reducerea fluxurilor de gaze din Nord Stream 1 către Germania cu 60%. Această măsură s-a resimţit  până în Franţa, Austria şi Republica Cehă.

Gigantul Uniper SE din Germania, cel mai mare client al gazului rusesc din Europa a primit cu 60% mai puţin gaz decât a comandat. De asemenea, Eni SpA din Italia a primit vineri doar 50% din cantiatea comandată. Companii importante precum Engie şi OMV au fost de asemenea afectate.

Vladimir Putin a distrus practic decenii de relaţii energetice şi încredere, reducând treptat livrările de la începutul războiului şi accelerând această măsură în prezent.

„Aceasta reducere suplimentară este menită să îngreuneze obiectivele energetice de stocare ale UE şi să testeze nervii şi unitatea comunităţii europene. Totodată, această măsură va continua până când robinetul va fi închis de tot„ a declarat Thierry Bros, profesor în cadrul Institutului de Studii Politice din Paris.

Pe fondul tensiunilor şi al ultimelor decizii venite de la Kremlin, preţul gazelor a explodat, majorându-se cu 50%. Europa are puţine alternative la gazul rusesc. Există mici rezerve în Norvegia şi Ţările de Jos, iar alternativa gazului natural lichefiat este pe cale să se transforme într-un eşec.

China, cel mai important importator mondial de GNL, a redus achiziţiile după ce restricţiile pandemice au dus la diminuarea cererii. Totuşi, nevoia de GNL ar putea reveni în această iarnă, punând Europa şi China faţă în faţă în cursa pentru această resursă energetică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău