Vladimir Putin, furios după declarația președintelui Kazahstanului: S-a întors în altă direcție, cu fălcile umflate

22 Iun. 2022, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iun. 2022, 15:19 // Actual //  bani.md

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a susținut o declarație la Forumul economic de la Sankt Petersburg, În acest context, liderul Tokayev a motivat refuzul său de a recunoaște republicile separatiste din Donbas, despre care spune că sunt entități cvasi-statale. Dmitri Potapenko, un afacerist rus prezent în sala de discuții, spune că Vladimir Putin s-a arătat profund iritat de spusele kazahulul.

Din acest motiv, președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-ar fi arătat puternic iritat de spusele liderului Tokayev, după cum afirmă afaceristul rus Dmitri Potapenko, prezent fiind în sală.

Conform spuselor lui Potapenko, cadrul cu Vladimir Putin nu a fost difuzat la televiziuni pe parcusul declarațiilor lui Kassym-Jomart Tokayev, reacția președintelui rus fiind văzută doar de persoanele prezente în sală.

„Totul era foarte clar vizibil acolo. Trebuie să cauți videoclipuri nu pe agențiile oficiale, ci la cei prezenți care au filmat. Există și astfel de videoclipuri pe rețelele de socializare. Și vei vedea că i s-a schimbat postura. Masca a căzut de pe fața lui Vladimir Putin – fălcile lui păreau umflate, s-a întors în cealaltă direcție, adică limbajul non-verbal a arătat totul clar”, a transmis Potapenko.

În urma declarațiilor făcute de președintele Kazahstanulului la Sankt Petersburg, Federația Rusă a decis să blocheze exportul de petrol kazah spre Marea Neagră. Drept răspuns, statul Kazahstan a decis să blocheze 1.700 de vagoane de cărbune rusesc, aflate pe teritoriul său, conform Ziare.com.

Exportul de petrol din Kazahstan a fost oprit în portul Novorossiysk, relatează publicația rusă Kommersant. Potrivit jurnaliștilor ruși, motivul invocat ține de faptul că în apele portului au fost găsite obiecte care ar putea fi mine din al Doilea Război Mondial.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală