Transportul public al municipiului Chișinău a căpătat o nouă față, în ultimii câțiva ani. Pentru a spori comoditatea locuitorilor și oaspeților orașului, precum și pentru a majora confortul din troleibuze și autobuze, Primăria capitalei a investit în sistemul de transport public peste 540 de milioane de lei.
Călătorii confortabile
Dezvoltarea dinamică a Chișinăului duce la necesitatea continuă de elaborare a noilor direcții și stabilirea noilor linii de troleibuz și autobuz, pentru a ușura deplasarea locuitorilor orașului spre cartierele limitrofe ale urbei.
În acest context, dincolo de creșterea numărului de linii și unități de transport, Primăria capitalei și-a propus sporirea confortului pentru călători prin modernizarea parcurilor de troleibuze și autobuze. Astfel, în ultimii ani, în acest scop, au fost alocate peste 540 de milioane de lei, ceea ce a dus la majorarea flotei de unități de transport. Este vorba despre procurarea a 350 de troleibuze, inclusiv 50 cu propulsie autonomă. De asemenea, a fost majorat numărul de autobuze. În ultimii ani, în parcul de autobuze au fost investite 315 milioane de lei pentru procurarea a 189 de unități de transport de la producători importanți, precum Isuzu, MAN, Volvo și VDL. Toate troleibuzele și autobuzele noi achiziționate, inclusiv cele cu parcurs, sunt dotate cu aparate de aer condiționat și rampe pentru persoanele cu dizabilități, iar accesul vârstnicilor în noile unități de transport este mult mai facil grație pragurilor joase. Totodată, pasagerii au parte de acces gratuit la rețeaua Wi-Fi și posibilitatea de a-și încărca gadget-urile, datorită prezenței prizelor USB. Dincolo de nivelul mai înalt al confortului, noile unități consumă mai puțină energie electrică și combustibil, iar perioada de exploatare, fără investiții majore în reparații, a fost extinsă considerabil. Mai mult, troleibuzele cu propulsie autonomă circulă și în suburbii, capacitatea de îmbarcare a acestora fiind mai mare față de cea a microbuzelor.
Primăria Capitalei a planificat, în acest an, să investească alte 190 de milioane de lei pentru procurarea și asamblarea de noi troleibuze și autobuze.
Totodată, pentru sporirea comodității călătorilor, Primăria municipiului Chișinău și-a propus să renoveze și stațiile de așteptare, ceea ce va avea un impact benefic și asupra aspectului urbei. Doar în anul trecut, în Chișinău au fost renovate 50 de stații și platforme de așteptare, din bugetul municipal fiind alocate patru milioane de lei. În acest an, este preconizată reparația sau construcția altor 100 stații de așteptare, pentru care au fost prevăzute 15 de milioane de lei.
Chișinăul are o alternativă, să se dezvolte!