Investiții importante în transportul public al Capitalei

23 Iun. 2022, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iun. 2022, 16:17 // Actual //  MD Bani

Transportul public al municipiului Chișinău a căpătat o nouă față, în ultimii câțiva ani. Pentru a spori comoditatea locuitorilor și oaspeților orașului, precum și pentru a majora confortul din troleibuze și autobuze, Primăria capitalei a investit în sistemul de transport public peste 540 de milioane de lei.

Călătorii confortabile

Dezvoltarea dinamică a Chișinăului duce la necesitatea continuă de elaborare a noilor direcții și stabilirea noilor linii de troleibuz și autobuz, pentru a ușura deplasarea locuitorilor orașului spre cartierele limitrofe ale urbei.

În acest context, dincolo de creșterea numărului de linii și unități de transport, Primăria capitalei și-a propus sporirea confortului pentru călători prin modernizarea parcurilor de troleibuze și autobuze. Astfel, în ultimii ani, în acest scop, au fost alocate peste 540 de milioane de lei, ceea ce a dus la majorarea flotei de unități de transport. Este vorba despre procurarea a 350 de troleibuze, inclusiv 50 cu propulsie autonomă. De asemenea, a fost majorat numărul de autobuze. În ultimii ani, în parcul de autobuze au fost investite 315 milioane de lei pentru procurarea a 189 de unități de transport de la producători importanți, precum Isuzu, MAN, Volvo și VDL. Toate troleibuzele și autobuzele noi achiziționate, inclusiv cele cu parcurs, sunt dotate cu aparate de aer condiționat și rampe pentru persoanele cu dizabilități, iar accesul vârstnicilor în noile unități de transport este mult mai facil grație pragurilor joase. Totodată, pasagerii au parte de acces gratuit la rețeaua Wi-Fi și posibilitatea de a-și încărca gadget-urile, datorită prezenței prizelor USB. Dincolo de nivelul mai înalt al confortului, noile unități consumă mai puțină energie electrică și combustibil, iar perioada de exploatare, fără investiții majore în reparații, a fost extinsă considerabil. Mai mult, troleibuzele cu propulsie autonomă circulă și în suburbii, capacitatea de îmbarcare a acestora fiind mai mare față de cea a microbuzelor.

Primăria Capitalei a planificat, în acest an, să investească alte 190 de milioane de lei pentru procurarea și asamblarea de noi troleibuze și autobuze.

 

Totodată, pentru sporirea comodității călătorilor, Primăria municipiului Chișinău și-a propus să renoveze și stațiile de așteptare, ceea ce va avea un impact benefic și asupra aspectului urbei. Doar în anul trecut, în Chișinău au fost renovate 50 de stații și platforme de așteptare, din bugetul municipal fiind alocate patru milioane de lei. În acest an, este preconizată reparația sau construcția altor 100 stații de așteptare, pentru care au fost prevăzute 15 de milioane de lei.

 

Chișinăul are o alternativă, să se dezvolte!

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:31 // Actual //  Ursu Victor

Începând de anul viitor, aproximativ 600 de radare vor fi operaționale pe teritoriul Bulgariei (sunt vizați și moldovenii care vor merge la mare în anul 2025 n.a), a anunțat ministrul interimar al Afacerilor Interne, Atanas Ilkov. Declarația a fost făcută la Plovdiv, în cadrul unei slujbe de pomenire a victimelor accidentelor rutiere, organizată la Biserica Sf. Marina.

Din total, 300 de radare vor fi integrate în sistemul de taxare rutieră, iar 293 vor fi o combinație între unități mobile și fixe, distribuite în toate districtele. Regiunile cu un număr ridicat de accidente și victime, precum Plovdiv, vor beneficia de o densitate mai mare de radare. Ilkov a subliniat importanța educației șoferilor în reducerea numărului de victime, exprimându-și convingerea că o conștientizare sporită și un comportament responsabil pot salva vieți. notează novinite.com.

Ilkov a abordat și problemele recente de la granița Bulgariei cu Turcia. Punctele de trecere Lesovo și Kapitan Andreevo își reiau activitatea normală după ce cozi de camioane de marfă s-au format din cauza unei actualizări software în sistemul vamal turc. Procesarea mărfurilor a fost întreruptă între seara zilei de 16 noiembrie și dimineața zilei de 17 noiembrie. Autoritățile bulgare lucrează activ pentru a normaliza situația, a precizat ministrul.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere, Ilkov a dezvăluit că, până la sfârșitul lunii octombrie, 376 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în Bulgaria. Alexey Kesyakov, consilier al ministrului Afacerilor Interne, a anunțat că se pregătesc modificări legislative la Legea privind traficul rutier. Proiectul, inspirat din bunele practici europene, a fost înaintat Consiliului de Miniștri și va fi prezentat în curând Adunării Naționale.

Kesyakov a evidențiat modelul francez ca exemplu pentru șoferii tineri: în Franța, tinerii de 17 ani pot conduce sub supravegherea părinților, după absolvirea cursurilor teoretice și practice. Astfel, până la obținerea permisului de conducere la 18 ani, aceștia acumulează o experiență semnificativă. El consideră că astfel de măsuri ar putea reduce accidentele cauzate de lipsa de experiență.

Viteza rămâne o problemă majoră, fiind identificată de Kesyakov drept o cauză principală a accidentelor. „Atracția vitezei este ca un drog,” a spus el, îndemnând cetățenii să prioritizeze siguranța, să-și educe copiii și să încurajeze respectul reciproc pe șosele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală