Investiții importante în transportul public al Capitalei

23 Iun. 2022, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iun. 2022, 16:17 // Actual //  MD Bani

Transportul public al municipiului Chișinău a căpătat o nouă față, în ultimii câțiva ani. Pentru a spori comoditatea locuitorilor și oaspeților orașului, precum și pentru a majora confortul din troleibuze și autobuze, Primăria capitalei a investit în sistemul de transport public peste 540 de milioane de lei.

Călătorii confortabile

Dezvoltarea dinamică a Chișinăului duce la necesitatea continuă de elaborare a noilor direcții și stabilirea noilor linii de troleibuz și autobuz, pentru a ușura deplasarea locuitorilor orașului spre cartierele limitrofe ale urbei.

În acest context, dincolo de creșterea numărului de linii și unități de transport, Primăria capitalei și-a propus sporirea confortului pentru călători prin modernizarea parcurilor de troleibuze și autobuze. Astfel, în ultimii ani, în acest scop, au fost alocate peste 540 de milioane de lei, ceea ce a dus la majorarea flotei de unități de transport. Este vorba despre procurarea a 350 de troleibuze, inclusiv 50 cu propulsie autonomă. De asemenea, a fost majorat numărul de autobuze. În ultimii ani, în parcul de autobuze au fost investite 315 milioane de lei pentru procurarea a 189 de unități de transport de la producători importanți, precum Isuzu, MAN, Volvo și VDL. Toate troleibuzele și autobuzele noi achiziționate, inclusiv cele cu parcurs, sunt dotate cu aparate de aer condiționat și rampe pentru persoanele cu dizabilități, iar accesul vârstnicilor în noile unități de transport este mult mai facil grație pragurilor joase. Totodată, pasagerii au parte de acces gratuit la rețeaua Wi-Fi și posibilitatea de a-și încărca gadget-urile, datorită prezenței prizelor USB. Dincolo de nivelul mai înalt al confortului, noile unități consumă mai puțină energie electrică și combustibil, iar perioada de exploatare, fără investiții majore în reparații, a fost extinsă considerabil. Mai mult, troleibuzele cu propulsie autonomă circulă și în suburbii, capacitatea de îmbarcare a acestora fiind mai mare față de cea a microbuzelor.

Primăria Capitalei a planificat, în acest an, să investească alte 190 de milioane de lei pentru procurarea și asamblarea de noi troleibuze și autobuze.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
Advertisement

 

Totodată, pentru sporirea comodității călătorilor, Primăria municipiului Chișinău și-a propus să renoveze și stațiile de așteptare, ceea ce va avea un impact benefic și asupra aspectului urbei. Doar în anul trecut, în Chișinău au fost renovate 50 de stații și platforme de așteptare, din bugetul municipal fiind alocate patru milioane de lei. În acest an, este preconizată reparația sau construcția altor 100 stații de așteptare, pentru care au fost prevăzute 15 de milioane de lei.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
Advertisement

 

Chișinăul are o alternativă, să se dezvolte!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.