Pericolul de a fi între Putin și Occident: Țări care nu vor să lovească Rusia

29 Iun. 2022, 06:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iun. 2022, 06:35 // Actual //  bani.md

Unul dintre scopurile unei reuniuni internaționale la vârf, precum summit-ul G7, în timp de război este ”fotografia de familie” – sau mai degrabă, unitatea armonioasă și hotărâtă pe care este menită să o prezinte.

În prezent, există multe țări nealiniate care se află între Putin și Occident, practic dincolo de tranșeele războiului dintre Rusia și Ucraina.
În această situație sunt state din Scandinavia, Africa, Asia și America Latină, dar și din Balcani, care sunt în poziția de a alege să sprijine Occidentul în ajutorul său acordat Ucrainei, să stabilească sancțiuni economice împotriva Rusiei sau să rămână neutre, potrivit unei analize din Bloomberg.

Grupul G7 care s-a reunit în Germania, în această săptămână, a reprezentat forumul celor mai bogate țări din lume. Fotografia a semnalat un front puternic și unit împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care a participat la aceste summit-uri când ele erau denumite G8, până când a fost exclus, după primul atac al Moscovei asupra Ucrainei din 2014.

Acum, la întâlnirea G7 au fost prezente ca invitate și alte state partenere din așa-numitul Global South (Sudul Global), Africa de Sud, Senegal, Argentina, precum și Indonezia și India, gazdele de anul acesta și din 2023 ale viitorului summit G20.

Gazda G7, cancelarul german, Olaf Scholz, i-a invitat pe oaspeți să-și îndemne țările și continentele să se alăture Occidentului pentru a rezista în fața agresiunii lui Putin, dar și autocraților din întreaga lume, printre care și China.

Trebuie menționat faptul că în timpul Războiului Rece, aceste țări au făcut parte din grupul țărilor nealiniate. Ele nu s-au alăturat nici grupului țărilor democrate și nici al celor comuniste.

Astăzi, din nou, multe țări din Asia, Africa și America de Sud nu sunt tocmai entuziasmate să ajute Occidentul să-l înfrunte pe Putin, în ceea ce ei văd un război regional îndepărtat, care nu le privește.

Miopia lui Erdogan provocată de Putin?

Urmează summitul NATO de la Madrid, unde vor fi împreună 30 de membri. Însă, ca și în alte familii, alianța suferă de tensiuni. Turcia, în special, a fost întotdeauna un aliat dificil.
De la atacul lui Putin din Ucraina, Turcia a încercat un ”act de echilibru” diplomatic între Rusia și Ucraina, care a devenit ”o înclinație spre Moscova”, potrivit analistului Yevghenia Gaber de la think-tank-ul Atlantic Council din Statele Unite.

Din cauza ”miopiei” lui Erdogan, Turcia se află pe un pământ al nimănui. Din punct de vedere geopolitic, țata nu este pe deplin în Occident, nici în afară, nici total autocratică, nici demnă de încredere, nici ostilă.

Și alte state sunt într-o poziție asemănătoare: mai multe din Balcani: Ucraina, Moldova și Georgia, care vor să adere la UE, dar știu că trebuie să aștepte poate chiar decenii. Mai este Serbia, care se poziționează între Europa și Rusia. În plus, sunt multe alte țări nealiniate din Asia, Africa și America de Sud.

Liderii occidentali trebuie să scoată restul lumii nealiniate din acest pământ al nimănui. Dar ei trebuie să acorde un sprijin generos, în ajutoare financiare și alte forme, țărilor care promit să apere democrația globală împotriva autocraților de la Moscova și Beijing, Vladimir Putin și Xi Jinping.

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău