Pericolul de a fi între Putin și Occident: Țări care nu vor să lovească Rusia

29 Iun. 2022, 06:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iun. 2022, 06:35 // Actual //  bani.md

Unul dintre scopurile unei reuniuni internaționale la vârf, precum summit-ul G7, în timp de război este ”fotografia de familie” – sau mai degrabă, unitatea armonioasă și hotărâtă pe care este menită să o prezinte.

În prezent, există multe țări nealiniate care se află între Putin și Occident, practic dincolo de tranșeele războiului dintre Rusia și Ucraina.
În această situație sunt state din Scandinavia, Africa, Asia și America Latină, dar și din Balcani, care sunt în poziția de a alege să sprijine Occidentul în ajutorul său acordat Ucrainei, să stabilească sancțiuni economice împotriva Rusiei sau să rămână neutre, potrivit unei analize din Bloomberg.

Grupul G7 care s-a reunit în Germania, în această săptămână, a reprezentat forumul celor mai bogate țări din lume. Fotografia a semnalat un front puternic și unit împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care a participat la aceste summit-uri când ele erau denumite G8, până când a fost exclus, după primul atac al Moscovei asupra Ucrainei din 2014.

Acum, la întâlnirea G7 au fost prezente ca invitate și alte state partenere din așa-numitul Global South (Sudul Global), Africa de Sud, Senegal, Argentina, precum și Indonezia și India, gazdele de anul acesta și din 2023 ale viitorului summit G20.

Gazda G7, cancelarul german, Olaf Scholz, i-a invitat pe oaspeți să-și îndemne țările și continentele să se alăture Occidentului pentru a rezista în fața agresiunii lui Putin, dar și autocraților din întreaga lume, printre care și China.

Trebuie menționat faptul că în timpul Războiului Rece, aceste țări au făcut parte din grupul țărilor nealiniate. Ele nu s-au alăturat nici grupului țărilor democrate și nici al celor comuniste.

Astăzi, din nou, multe țări din Asia, Africa și America de Sud nu sunt tocmai entuziasmate să ajute Occidentul să-l înfrunte pe Putin, în ceea ce ei văd un război regional îndepărtat, care nu le privește.

Miopia lui Erdogan provocată de Putin?

Urmează summitul NATO de la Madrid, unde vor fi împreună 30 de membri. Însă, ca și în alte familii, alianța suferă de tensiuni. Turcia, în special, a fost întotdeauna un aliat dificil.
De la atacul lui Putin din Ucraina, Turcia a încercat un ”act de echilibru” diplomatic între Rusia și Ucraina, care a devenit ”o înclinație spre Moscova”, potrivit analistului Yevghenia Gaber de la think-tank-ul Atlantic Council din Statele Unite.

Din cauza ”miopiei” lui Erdogan, Turcia se află pe un pământ al nimănui. Din punct de vedere geopolitic, țata nu este pe deplin în Occident, nici în afară, nici total autocratică, nici demnă de încredere, nici ostilă.

Și alte state sunt într-o poziție asemănătoare: mai multe din Balcani: Ucraina, Moldova și Georgia, care vor să adere la UE, dar știu că trebuie să aștepte poate chiar decenii. Mai este Serbia, care se poziționează între Europa și Rusia. În plus, sunt multe alte țări nealiniate din Asia, Africa și America de Sud.

Liderii occidentali trebuie să scoată restul lumii nealiniate din acest pământ al nimănui. Dar ei trebuie să acorde un sprijin generos, în ajutoare financiare și alte forme, țărilor care promit să apere democrația globală împotriva autocraților de la Moscova și Beijing, Vladimir Putin și Xi Jinping.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2025, 15:22 // Actual //  bani.md

Stația de Tratare a Apei (STA) din Edineț este o investiție majoră de 5,85 milioane de euro oferite în cadrul programului EU4Moldova: Comunități Locale. Construcția stației de tratare a apei din Edineț va asigura apă potabilă pentru aproximativ 25.800 de locuitori ai Municipiului Edineț și ai orașului Cupcini.

„Mă bucur pentru locuitorii municipiului Edineț și ai orașului Cupcini, care vor beneficia de apă potabilă curată odată cu inaugurarea noii stații de tratare a apei. Accesul la apă curată este un drept fundamental. Grija față de oameni și respectarea tuturor drepturilor fundamentale sunt precondiții esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Iar Moldova, așa cum am spus mai devreme, nu este singură în acest parcurs. Cele 5,8 milioane de euro pe care le-am alocat pentru construcția stației de tratare a apei sunt, de fapt, o investiție în bunăstarea a 25.800 de persoane”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Investițiile includ construirea unei noi stații de tratare a apei (capacitatea de producție 5.184 m³/zi) amplasată pe terenul stației de pompare nr. 4, alături de un nou sistem de alimentare cu energie electrică și reconstrucția instalațiilor electrice de înaltă și joasă tensiune (linie de 10 kV), precum și reabilitarea unuia dintre cele două rezervoare. În plus, la lacul de acumulare Racovăț / Bădragii-Vechi va fi construită o nouă instalație de captare (sorb) și stație de pompare a apei brute, cu o capacitate de 90 l/s, și o conductă de 1 km pentru conectarea la conducta de aducțiune existentă. În cele din urmă, proiectul va moderniza componentele electromecanice (pompe, sisteme electrice) a trei stații de pompare intermediare pentru a asigura o funcționare eficientă și fiabilă.

Ambasadoarea Republicii Austria în Republica Moldova, Stella Avallone, a adăugat:

„De mulți ani, Austria este un partener angajat în consolidarea infrastructurii de apă a Moldovei. Prin această investiție în Edineț și prin eforturi suplimentare în Cupcini și Brătușeni, suntem mândri să sprijinim comunitățile în dezvoltarea unor sisteme de alimentare cu apă sigure, durabile și rezistente, care să răspundă atât nevoilor oamenilor, cât și cerințelor de protecție a mediului”.

Aceste investiții în infrastructură vor oferi acces la apă curată, care rămâne o provocare semnificativă în raionul Edineț, unde infrastructura învechită a împiedicat mult timp capacitatea comunităților, locuitorilor și întreprinderilor de a avea acces la apă potabilă sigură. Adițional, excluderea parțială a componentelor din sistemul vechi va contribui la îmbunătățirea eficienței generale a rețelei de alimentare cu apă și marchează un prim pas către viitoarele investiții care vizează reducerea pierderilor și scurgerilor de apă.

Corneliu Cirimpei, a declarat:

„Acest proiect reflectă prioritatea strategică a Guvernului de a moderniza serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare din Republica Moldova și de a asigura accesul cetățenilor din întreaga țară la apă potabilă sigură. Suntem recunoscători partenerilor noștri internaționali pentru realizarea acestui proiect mult așteptat”.

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană (UE), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Republica Moldova. Proiectul este implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și face parte din programul EU4Moldova: Comunități Locale, finanțat de Uniunea Europeană (UE), Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Polish Aid.

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU