Terminatorul verde de briliant: I’ll be back în Moldova. Sare la beregata guvernului Gavrilița

30 Iun. 2022, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2022, 16:51 // Actual //  bani.md

Fostul șef-adjunct al Poliției Naționale, fondator al Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, se pare că i s-a făcut dor de țară și a decis să se întoarcă acasă, dar nu înainte de a veni cu critică în adresa guvernării.

Cavcaliuc a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook, unde critică schimbările din Ministerul Afacerilor Interne, afirmând că, „după ce personal i-a demis pe unii polițiști pentru lipsă de disciplină și încălcarea legii”, pe timpul când era adjunct la șefia IGP, aceștia sunt „reanimați” acum în funcție de către guvernare”.

„Pe timpul mandatului meu de conducător al Poliției Naționale, am dat afară mai mulți indivizi la care beția, corupția, desfrânarea, era o normalitate în comportamentul lor, ceea ce nu se încadra absolut în tiparul unui om al legii modern, exemplar, aproape de oameni.  S-a schimbat clasa politică, ei s-au lingușit pe lângă opoziția de atunci, astăzi cu regret, mulți din ei au fost trecuți în categoria ,,oamenilor buni’’ și întorși în funcții foarte înalte în structurile de aplicare a legii. Având ștampila de ,,oameni buni’’ simțindu-se intangibili, nu fac altceva decât să folosească funcțiile înalte pentru a se răzbuna pe mine și alți conducători, dar și pentru a se îmbogăți la greu prin contrabandă, corupție și abuzuri. Nu s-a lăsat mult de așteptat ca să înceapă a ieși la iveală cele mai interesante calități ale acestor ,,vârcolaci în epoleți’’.Dar dacă analizăm la rece, e jale în instituțiile statului, majoritatea din cei care au fost dați afară pentru abuzuri, corupție, contrabandă, abuz de alcool în timpul zilei la locul de muncă, ocupă astăzi multe funcții importante”, zice Cavcaliuc.

Totodată, fostul polițist de rang înalt, care este dat în căutare acum de autoritățile statutului nostru comentează și unele zvonuri din spațiul public, precum că șeful Inspectoratului de Poliției Cahul, care ar fi prieten, cu Igor Grosu – președintele Parlamentului, ar fi fost reținut astăzi, 30 iunie, alături de alți complici într-o schemă de contrabandă cu țigări în Sudul Moldovei, notează realiatea.md.

„Aaa, acest individ, care personal l-am concediat pentru că, a încălcat grav legea, cu dosare penale și multe anchete de serviciu, a fost cocoțat în funcția de comisar al IP Cahul doar că este dintr-un sat și a învățat într-o școală cu un om bun de statură mică, dar cu o funcție foarte înaltă în stat, dar să nu mai știe nimeni, căci acuș vor merge jurnaliștii în sat și vor constata că sunt și vecini. Mă întreb, ce au în suflet miile de polițiști cinstiți, onești și competența cu care își fac meseria, dar văd că tot mai mulți din șefii lor sunt cei cu un trecut criminal, dubios, sau în general nu au idee ce-i asta Ministerul Afacerilor Interne? Dar ce încredere au oamenii, că li se va face dreptate și vor fi auziți de astfel de conducători? I’ll be back” (n.r. mă întorc), conchide Cavcaliuc.

Precizăm că, imediat după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc, a părăsit Republica Moldova și s-a refugiat la Londra. La începutul toamnei 2021, aflându-se la Londra, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat public, pe pagina sa de Facebook că intenționează să-și deschidă o afacere în Marea Britanie, îndemnând cetățenii moldoveni să aplice la un serviciu în cadrul companiei sale, însă, colac peste pupăză, se pare că acesta cum nu a avut noroc în cariera de polițist și politician, nu i-a reușit nimic nici în businessman. La începutul anului curent, a depus actele necesare către autoritățile din Marea Britanie pentru a-și închide firma deschisă, care se pare că nu s-a bucurat de mare succes.

Ulterior, la 20 decembrie 2021, autoritățile din Republica Moldova l-au anunțat în căutare pe Gheorghe Cavcaliuc, cu sprijinul Interpol, fiind acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”, în dosarul „verde de briliant”.

La 17 ianuarie, biroul Interpol din Lyon a anunțat procurorii moldoveni că a blocat căutarea lui Gheorghe Cavcaliuc, invocând articolul 3 al Constituției Interpol, care prevede „interzicerea implicării Interpol în activități de caracter politic, militar, religios sau rasial”. Drept urmare, Cavcaliuc a anunțat că va ataca Republica Moldova la CEDO pentru acest fapt.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală