Războiul dintre Ucraina şi Rusia s-a mutat şi în bucătărie. UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat

02 Iul. 2022, 04:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2022, 04:58 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina a revendicat vineri o victorie într-o veche dispută culinară cu Rusia, după ce agenţia culturală a Naţiunilor Unite a inclus o supă tradiţională de sfeclă pe lista patrimoniului cultural ucrainean protejat.

UNESCO, cu sediul la Paris, a anunţat într-o declaraţie că a plasat borşul, o supă roşie bogată, plină de legume, pe o listă a patrimoniului cultural care are nevoie de „salvgardare urgentă”, din cauza riscului pe care îl reprezintă invazia Moscovei pentru statutul supei ca element al patrimoniului cultural ucrainean, potrivit Reuters.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a scris pe Twitter: „Victoria în războiul pentru borş este a noastră!”.

Moscova a denunţat noul statut ucrainean protejat al acestui fel de mâncare, care este popular şi în Rusia, drept un exemplu de „naţionalism contemporan al Kievului”.

„Borşul nostru nu are nevoie de protecţie, ci este supus distrugerii imediate şi complete într-un castron”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe Telegram.

Un purtător de cuvânt al UNESCO de la Paris a declarat că noul statut înseamnă că Ucraina ar putea acum să solicite fonduri speciale pentru finanţarea proiectelor de promovare şi protecţie a acestui fel de mâncare.

„Pentru Ucraina, aceasta este o victorie, având în vedere că Rusia a vrut întotdeauna să ne fure istoria, cultura şi mâncărurile noastre naţionale”, a declarat Diana Kharanovici-Yavorska, un om de ştiinţă în vârstă de 35 de ani.

„Borşul ucrainean… poate fi diferit pentru fiecare gospodină, dar este al nostru”, a mai spus ea.

Evhenii Mareşal, bucătar la un restaurant din centrul Kievului, a explicat că există mai multe tipuri principale de borş: varietatea tradiţională de sfeclă roşie, borşul verde făcut din sorcova şi chiar o varietate pe bază de peşte. El este ferm convins că toate sunt ucrainene.

„Bineînţeles că borşul este moştenire ucraineană. Pentru a pregăti un borş gustos, principalul lucru de care ai nevoie este un ucrainean adevărat (care să-l pregătească) şi gustul”, a spus Marshal în timp ce îşi croia drum printre un teanc de morcovi.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială este privită cu teamă pentru felul în care poate poate impacta alegerile electorale din viitorul apropiat. Însă atunci când Sam Altman, omul din spatele ChatGPT, a fost întrebat ce părere are despre această posibilitate, el a părut să fie mai preocupat de altă problemă: impactul AI asupra economiei, scrie Bloomberg.

„Îmi este frică de viteza şi magnitutdinea pe care AI o poate avea în sfera socio-economică. Cred că lumea încă nu realizează cu ce se confruntă” a declarat Sam Altman.
CEO-ul OpenAI a atras atenţia că temerile oamenilor privind pierderea locurilor de muncă s-au mai diminuat faţă de anul trecut, dar că vigilenţa trebuie păstrată pentru că posibilitatea dispariţiei a milioane de locuri de muncă este reală.

„Mă tem că lumea nu ia în serios efectul inteligenţei artificiale asupra economiei, iar asta va crea o problemă reală în viitor” a mai declarat Altman.

Noi cercetări dezvăluie măsura în care AI poate perturba economia. Un studiu al Fondului Monetar Internaţional de la începutul acestui an a constatat că tehnologia poate afecta aproximativ 60% din locurile de muncă din economiile avansate.

Aproximativ jumătate din aceste locuri de muncă pot fi automatizate, ceea ce ar putea duce la mai puţine angajări şi la scăderea salariilor.  Aproape 12 milioane de angajaţi din SUA ar putea fi nevoiţi să îşi schimbe locul de muncă până în 2030, potrivit unui studiu separat al McKinsey.

Angajaţii par să simtă deja efectele AI asupra propriului job. Unii directori executivi spun că şi-au înlocuit personalul cu un chatbot cu inteligenţă artificială, iar unii profesionişti au declarat că au pierdut locuri de muncă în favoarea unor instrumente precum ChatGPT.
Cei mai optimişti dintre angajaţi sunt de părere că tehnologia este fantastică dacă este utilizată corect pentru că poate creşte productivitatea şi ajută la economisirea timpului.

Cu toate acestea Altman rămâne îngrijorat de impactul AI pe piaţa muncii. Anul trecut, el a declarat într-un interviu pentru CNBC că este „puţin speriat” de ChatGPT, avertizând că apariţia companiei sale ar putea însemna sfârşitul pentru foarte multe joburi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău