Putin dă o lovitură puternică Marii Britanii și Japoniei: Kremlinul ar putea pune mâna pe 5 miliarde de dolari

02 Iul. 2022, 05:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2022, 05:09 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin contraatacă Occidentul și încearcă să mai cârpească economia Rusiei lovită puternic de sancțiunile țărilor vestice. Astfel, liderul de la Kremlin a semnat un decret prin care transferă drepturile asupra proiectului de gaze naturale Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat la o companie nouă locală, lovind în firmele Shell din Marea Britanie și Mitsubishi Corp și Mitsui & Co din Japonia, care pot pierde peste 5 miliarde de dolari investiți în acest proiect.

Shell ar putea fi obligată să abandoneze o investiție de 3,4 miliarde de lire sterline (4,1 miliarde de dolari) în proiectul Sakhalin-2 de gaze naturale din Rusia, după ce Putin a amenințat că va confisca drepturile asupra acestei facilități, potrivit The Guardian.
Kremlinul înființează o nouă firmă proprie pentru a deține proiectul de gaze Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat din Rusia, invitând investitorii să se înscrie în holding în termen de o lună sau să renunțe la participația anterioară, pierzându-și banii.

Până acum, proiectul era deținut de compania rusă Gazprom cu un procent de 50%, gigantul petrolier britanic Shell – 27,5% și firmele japoneze Mitsui – 12,5% și Mitsubishi – 10%.

Miza pentru Shell este una uriașă, ea fiind evaluată la valoarea de 3,4 miliarde de lire sterline (4,1 miliarde de dolari), iar directorul executiv al companiei a declarat săptămâna asta că face progrese în vederea găsirii unui partener interesat să cumpere participația sa la proiectul de gaze din Rusia.

După unele surse, de cele 27,5% procente ale lui Shell erau interesate mai multe firme din China, dar Moscova va avea ultimul cuvânt cu privire la cine va avea voie să intre în noua companie înființată de Vladimir Putin.

Și Japonia este stupefiată de anunțul făcut de Kremlin, deoarece companiile din Japonia aveau contracte de cumpărare gaze pe 10 ani cu Sakhalin Energy. Acum, dacă firmele din Japoinia, Mitsui și Mitsubihi vor fi eliminate din proiect, pierderile lor vor fi uriașe.

Mitsui a anulat active nete de 594,9 milioane de dolari, inclusiv GNL de la Sakhalin-2 și pierderi din depreciere de alte aproximativ 150 de milioane de dolari în anul fiscal 2022. Mitsubishi a anulat de asemenea active de 370 de milioane de dolari, conform Nikkei Asia.

Aproximativ 6 până la 10 milioane de tone de gaz natural lichefiat, care erau produse în proiectul Sakhalin-2, mergeau în Japonia.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 17:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 17:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

XY Partners anunță despre deschiderea aplicărilor pentru cea de a cincea ediție a Programului dedicat startup-urilor, XY Accelerator. Programului se va desfășura în perioada 12 septembrie – 13 decembrie 2022 și are drept scop instruirea antreprenorilor și dezvoltarea afacerilor. Astfel, proaspeții antreprenori care vor să-și dezvolte ideile de afaceri și fondatori de startup-uri au timp să aplice până la 21 august.

Iată câteva beneficii pe care le poți obține dacă aplici la program:

  • Participare la ateliere tematice pentru antreprenori și acces nelimitat la 12 cursuri despre antreprenoriat în cadrul Academiei Online.
  • Acces la o rețea extinsă de persoane care gestionează cele mai de succes companii din R. Moldova.
  • Abordare individuală a afacerii tale, suport operațional și acces gratuit la instrumente digitale necesare.
  • Mentorat din partea specialiștilor locali și internaționali.

Companiile selectate în cadrul programului vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile și afacerea în fața investitorilor privați din cadrul comunității Business Angels Moldova (BAM), precum și a investitorilor internaționali. Eventual, cei care vor reuși să convingă investitorii ar putea obține finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor. 

În cadrul primelor patru ediții ale programului, companiile Teleportravel, Floral Soul, KIDDO și Unde.io au obținut investiții financiare, mentorat din partea specialiștilor locali din diverse domenii și acces la sesiuni cu experți internaționali.

Vrei să participi la cea de a cincea ediție a Programului XY Accelerator? Aplică aici

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Start City Cahul,  proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău