De ce a ajuns dolarul la același nivel cu euro și ce impact are pentru Moldova

13 Iul. 2022, 04:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iul. 2022, 04:45 // Actual //  Lupu Eduard

Euro a ajuns marți la același nivel cu dolarul, pentru prima dată de când a fost pus în circulație, ceea ce are o serie de efecte, printre care prețuri mai mari pentru energie, inclusiv pentru România, ceea ce va inflama din nou inflația.

Astăzi, 1 euro este egal cu 1 dolar. Spre comparație, la începutul lunii februarie, euro valora peste 1,13 dolari, după care a urmat o cădere puternică. Astfel, dolarul, cunoscut drept o monedă de refugiu în perioade turbulente, s-a apreciat cu 14% de la începutul anului.

Euro nu a mai atins acest prag, la egalitate cu dolarul, din anul în care a fost pus în circulaţie, în urmă cu 20 de ani. Ultima dată când euro a scăzut sub nivelul dolarului a fost în noiembrie 2002, când euro valora 0,99 dolari. De atunci, euro s-a bucurat de o creștere constantă, ajungând la aproape 1,60 dolari în vara lui 2008, când Marea Recesiune făcea ravagii financiare în SUA.

Care au fost motivele pentru aprecierea dolarului și deprecierea euro?

De mai multe luni, moneda euro este supusă la presiuni pe pieţele financiare, din cauza declanșării războiului în Ucraina şi a măsurilor relativ limitate adoptate de Banca Centrală Europeană pentru a combate inflaţia ridicată.

Căderea s-a accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce s-a răspândit teama că Rusia, principalul furnizor de energie al UE, va întrerupe complet fluxurile de gaze ca represalii la sancțiunile occidentale. Până acum, 12 țări UE au suferit o reducere totală sau parțială a gazului rusesc.

În plus, luni, Rusia a anunțat că oprește timp de 10 zile livrările de gaz către Germania prin gazoductul Nord Stream 1 pentru lucrările anuale de întreținere, ceea ce a accentuat și mai mult această teamă. Nu este clar dacă Kremlinul va dispune ca suspendarea să se prelungească dincolo de acest termen și să devină nedeterminată.

În acest context, este important de reamintit că, în perioade de turbulențe, precum cele din prezent, investitorii consideră moneda americană drept o valoare tradiţională de refugiu.

În plus, în prezent, economia americană performează mai bine decât a uniunii monetare, spune pentru Economedia Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România. Același argument îl expune și Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR: „Creșterea economică din SUA este mai rezilientă și semnificativ mai puțin expusă la șocurile legate de Rusia”.

În plus, Rezerva Federală (FED) crește mult mai rapid rata de dobândă la dolar decât o face Banca Centrală Europeană la euro. Dacă FED deja a făcut mai multe majorări, BCE nu a făcut niciuna, spune Codîrlașu. Potrivit lui, diferențialul de dobândă a ajuns în favoarea dolarului.

Ce efecte are paritatea euro dolar

O mare parte din mărfurile mondiale au prețuri în dolari: petrol, grâu, porumb, aluminiu, cupru, oțel.

Și atunci, noi, când le importăm – că resurse importăm –, vor costa mai mulți lei, ceea ce are impact pe inflație și pe deficitul comercial, pe care le majorează.

În plus, dacă Moldova importă materii prime plătite în dolari și le prelucrează și exportă în UE, atunci valoarea exporturilor scade.

Un dolar mai puternic înseamnă prețuri la materii prime exprimate în lei mai mari, implicit presiuni în sus pe inflație și pe adâncirea deficitului comercial de bunuri.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău