Serbia, ţară complet dependentă de livrările ruseşti, vrea să cumpere gaze naturale din Azerbaidjan

12 Iul. 2022, 21:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iul. 2022, 21:00 // Actual //  Lupu Eduard

Serbia, o ţară complet dependentă de livrările de gaze naturale ruseşti, intenţionează să achiziţioneze gaze din Azerbaidjan în 2023, când estimează că va fi gata şi interconectorul de gaze cu Bulgaria, a declarat marţi ministrul sârb al Energiei, Zorana Mihajlovic, transmite Reuters.

„În prezent negociem cu Azerbaidjanul pentru a rezerva capacităţi de gaze în anul următor pentru că interconectorul de gaze Serbia-Bulgaria va fi finalizat în luna septembrie a anului 2023”, a declarat Zorana Mihajlovic, la o conferinţă pe teme de energie, organizată la Sarajevo.

La finele săptămânii trecute, Grecia şi Bulgaria au inaugurat şi ele un interconector de gaze prin care speră să poată contribui la reducerea dependenţei Europei de gazele ruseşti, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Această conductă va transporta gaze din oraşul Komotini din nordul Greciei până în localitatea Stara Zagora din Bulgaria şi va fi conectat la un alt gazoduct care transportă gaze din Azerbaidjan până în Grecia.
„Acest interconector este vital pentru noi, cel mai important lucru pe care Serbia îl face în prezent când vine vorba de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze”, a spus Zorana Mihajlovic.

Ea a adăugat că, după finalizarea interconectorului cu Bulgaria, Serbia va putea să primească şi gaze naturale lichefiate din Grecia.

Serbia, ţară care în 2008 şi-a pus sectoarele petrolului şi gazelor naturale în mâinile unor companii ruseşti, dar care speră totuşi să adere la Uniunea Europeană, a început să fie supusă la presiuni din partea statelor occidentale să îşi alinieze politica externă la cea a blocului comunitar şi să impună sancţiuni Rusiei.

Zorana Mihajlovic a precizat că Serbia nu a discutat o eventuală modificare de proprietar la singura sa companie petrolieră, NIS, la care giganţii ruşi Gazprom Neft şi Gazprom deţin împreună o participaţie majoritară. Grupul rus Gazprom este de asemenea acţionarul majoritar la singurul depozit de gaze din Serbia, potrivit surselor citate.

„Nu ni s-a cerut să facem să facem asta în niciunul din pachetele de sancţiuni. Dar dacă vom ajunge în punctul în care securitatea energetică va fi în pericol, statul va face totul pentru a o proteja”, a subliniat ministrul sârb al Energiei.

Zorana Mihajlovic a mai spus că grupul petrolier NIS caută să cumpere ţiţei de la producătorii disponibili, în condiţiile în care petrolul rusesc a fost inclus pe lista produselor vizate de sancţiuni, şi urmează să comande petrol din Irak.

De asemenea, Mihajlovic a adăugat că Serbia trebuie să importe 10% din necesarul său de electricitate, iar în lunile de iarnă acest necesar de importuri creşte până la 20%-30%, când şi preţurile sunt aşteptate să se majoreze cu 15%-20%.

Serbia, care depinde de cărbune pentru producţia a 70% din energia sa electrică, va ajuta compania publică de utilităţi EPS să importe patru milioane de tone de cărbune de care va avea nevoie în primul trimestru al anului următor, a mai spus Zorana Mihajlovic.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău