Arma lui Putin care riscă să devină letală pentru Moldova! Durleșteanu: Contractul la gaz trebuie renegociat

18 Iul. 2022, 14:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2022, 14:43 // Actual //  bani.md

Republica Moldova trece alături de țările din regiune printr-un stres strategic ce i-a afectat atât puțina bunăstare ce oferea cetățenilor săi cât și liniștea ce îi asigura liniștea pentru reformele atât de necesare. Cu toate că Dumnezeu, dar mai ales Ucraina ne-au ferit de război nu a reușit să ne ferească de problemele folosirii gazelor de către Rusia ca armă de război care riscă să devină letală pentru Republica Moldova dacă nu va fi corect administrată, susține fosta ministră de Finanțe, Mariana Durleșetanu.

Potrivit ei, după ce a citit contractul vechi, dar și pe cel este clar că acest acord trebuie renegociat înainte de a se transforma într-o acțiune perturbatoare cu capabilități distructive ce vor dezvolta și mai mult vulnerabilitățile noastre, inclusiv revolte sociale, care pot deturna linia de politică actuală. Renegocierea contractului cu Gazprom este prevăzută în contract și poate avea loc până  în luna septembrie.

Contractului din 20 octombrie 2021 semnat de către Moldovagaz si Gazprom prevede următoarele:

Pct.1. Termenii de valabilitate a contractului sunt extinși pana in 30 septembrie 2026. Întrebare- ce facem cu Pachetul 3 Energetic din Acordul de Asociere cu UE? Ce va face Moldovagaz privind sursele alternative de furnizare a gazului in RM?

Guvernul prin intermediul Energocom a lansat licitația pentru achiziția de gaze utilizând mijloacele alocate din împrumutul oferit de BERD. Probabil aceste cantități de gaze vor fi stocate ca rezerva pentru perioadele când consumul depășește volumele agreate cu Gazprom sau in caz de deconectare a livrărilor din FR.

Pct.3 prevede cantitățile de gaz lunar pe care Gazprom le va livra si Moldovagaz le va primi si achita. Aici, se prevede ca daca Tiraspoltransgas va semna un acord cu Moldovgaz privind livrarea cantității de gas de 2062 mln. Metri cubi, atunci Gazprom va livra către Moldovagaz, iar Moldovagaz va primi si achita livrarea acestei cantități de gaz. Concluzia- juridic Moldovagaz si-a asumat obligațiunea de a achita gazul livrat către Tiraspoltransgaz, in caz de arbitraj entitatea legala va fi Moldovagaz. Deci, Tiraspoltransgaz nu are obligațiuni financiare către Gazprom.

Pct.5 Prevede modalitatea de rezervarea suplimentara a cantităților de gaze lunar si zilnic, precum si costurile pentru rezervare care sunt de 46$/1000 m3 (pentru punctele de intrare si ieșire din sistemul Ukrainean) si 13,8 $/1000m3 (pentru punctele de ieșire din sistemul Ukrainean). Aceste costuri sunt fixate pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 decembrie 2024. Întrebare- care este suma achitata de către Moldovagaz in aceasta iarna 2021- 2022 si daca aceste cheltuieli au fost incluse in tarif de către ANRE.

Pct.6 se refera la formula de preț, care prevede ca in Trimestrul IV si I al anului calendaristic (octombrie -martie) se achita 30% din pretul spot de la bursa TTF, Olanda si 70% prețul este fix corelat la produsele petroliere. In Trimestrul 2 si 3 formula de pre teste inversa, adică 70% preț spot si 30% preț fix. Chiar daca vara consumul de gaze este mai mic, moldovenii plătesc un pret mai mare decât cel din iarna, deoarece cotațiile la bursa au ajuns la peste

1900$/1000 m3. Astfel, Moldovagaz merge in fiecare luna la ANRE pentru a solicita majorarea de tarif, ultimul fiind propus la un nivel de 29,48 MDL/ m3, iar ANRE are proiectul de decizie la nivel de 22,26 lei. Șeful de la Moldovagas argumentează ca aceste preturi pentru achizitia gazelor in iulie la nivel de 990$/1000m3 si in august va fi 1460$/1000m3 trebuie sa fie transpuse in tarif către consumatori. Conform comunicatului de presa al Moldovagaz reiese ca moldovenii săraci dar disciplinați (Consumatorii casnici, până la data de 30 iunie 2022, au plătit 98% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,6%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.). Este trist, ca Moldova plătește un preț pentru gaze de 8 ori mai mare decât alte tari din Europa, fiind cea mai săraca tara cu venituri la limita pragului de sărăcie de 2200 lei/ luna (circa 40% din populație.

Singura soluție este ca Guvernul să renegocieze acest contract de livrare a gazelor cu Gazpromul pentru a fixa un preț clar corelat la coșul produselor petroliere, dar și la puterea de cumpărare a moldovenilor, de altfel riscăm să asistăm la un colaps financiar a întregii țări.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO