Arma lui Putin care riscă să devină letală pentru Moldova! Durleșteanu: Contractul la gaz trebuie renegociat

18 Iul. 2022, 14:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2022, 14:43 // Actual //  bani.md

Republica Moldova trece alături de țările din regiune printr-un stres strategic ce i-a afectat atât puțina bunăstare ce oferea cetățenilor săi cât și liniștea ce îi asigura liniștea pentru reformele atât de necesare. Cu toate că Dumnezeu, dar mai ales Ucraina ne-au ferit de război nu a reușit să ne ferească de problemele folosirii gazelor de către Rusia ca armă de război care riscă să devină letală pentru Republica Moldova dacă nu va fi corect administrată, susține fosta ministră de Finanțe, Mariana Durleșetanu.

Potrivit ei, după ce a citit contractul vechi, dar și pe cel este clar că acest acord trebuie renegociat înainte de a se transforma într-o acțiune perturbatoare cu capabilități distructive ce vor dezvolta și mai mult vulnerabilitățile noastre, inclusiv revolte sociale, care pot deturna linia de politică actuală. Renegocierea contractului cu Gazprom este prevăzută în contract și poate avea loc până  în luna septembrie.

Contractului din 20 octombrie 2021 semnat de către Moldovagaz si Gazprom prevede următoarele:

Pct.1. Termenii de valabilitate a contractului sunt extinși pana in 30 septembrie 2026. Întrebare- ce facem cu Pachetul 3 Energetic din Acordul de Asociere cu UE? Ce va face Moldovagaz privind sursele alternative de furnizare a gazului in RM?

Guvernul prin intermediul Energocom a lansat licitația pentru achiziția de gaze utilizând mijloacele alocate din împrumutul oferit de BERD. Probabil aceste cantități de gaze vor fi stocate ca rezerva pentru perioadele când consumul depășește volumele agreate cu Gazprom sau in caz de deconectare a livrărilor din FR.

Pct.3 prevede cantitățile de gaz lunar pe care Gazprom le va livra si Moldovagaz le va primi si achita. Aici, se prevede ca daca Tiraspoltransgas va semna un acord cu Moldovgaz privind livrarea cantității de gas de 2062 mln. Metri cubi, atunci Gazprom va livra către Moldovagaz, iar Moldovagaz va primi si achita livrarea acestei cantități de gaz. Concluzia- juridic Moldovagaz si-a asumat obligațiunea de a achita gazul livrat către Tiraspoltransgaz, in caz de arbitraj entitatea legala va fi Moldovagaz. Deci, Tiraspoltransgaz nu are obligațiuni financiare către Gazprom.

Pct.5 Prevede modalitatea de rezervarea suplimentara a cantităților de gaze lunar si zilnic, precum si costurile pentru rezervare care sunt de 46$/1000 m3 (pentru punctele de intrare si ieșire din sistemul Ukrainean) si 13,8 $/1000m3 (pentru punctele de ieșire din sistemul Ukrainean). Aceste costuri sunt fixate pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 decembrie 2024. Întrebare- care este suma achitata de către Moldovagaz in aceasta iarna 2021- 2022 si daca aceste cheltuieli au fost incluse in tarif de către ANRE.

Pct.6 se refera la formula de preț, care prevede ca in Trimestrul IV si I al anului calendaristic (octombrie -martie) se achita 30% din pretul spot de la bursa TTF, Olanda si 70% prețul este fix corelat la produsele petroliere. In Trimestrul 2 si 3 formula de pre teste inversa, adică 70% preț spot si 30% preț fix. Chiar daca vara consumul de gaze este mai mic, moldovenii plătesc un pret mai mare decât cel din iarna, deoarece cotațiile la bursa au ajuns la peste

1900$/1000 m3. Astfel, Moldovagaz merge in fiecare luna la ANRE pentru a solicita majorarea de tarif, ultimul fiind propus la un nivel de 29,48 MDL/ m3, iar ANRE are proiectul de decizie la nivel de 22,26 lei. Șeful de la Moldovagas argumentează ca aceste preturi pentru achizitia gazelor in iulie la nivel de 990$/1000m3 si in august va fi 1460$/1000m3 trebuie sa fie transpuse in tarif către consumatori. Conform comunicatului de presa al Moldovagaz reiese ca moldovenii săraci dar disciplinați (Consumatorii casnici, până la data de 30 iunie 2022, au plătit 98% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,6%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.). Este trist, ca Moldova plătește un preț pentru gaze de 8 ori mai mare decât alte tari din Europa, fiind cea mai săraca tara cu venituri la limita pragului de sărăcie de 2200 lei/ luna (circa 40% din populație.

Singura soluție este ca Guvernul să renegocieze acest contract de livrare a gazelor cu Gazpromul pentru a fixa un preț clar corelat la coșul produselor petroliere, dar și la puterea de cumpărare a moldovenilor, de altfel riscăm să asistăm la un colaps financiar a întregii țări.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală