Păzea pentru turiștii moldoveni: Marea Neagră, cea mai poluată din Europa

19 Iul. 2022, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iul. 2022, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

Turiștii care își doresc să își petreacă vacanța la malul Mării Negre, trebuie să aibă în vedere un aspect foarte important. Experții au descoperit că apa Mării Negre este cea mai poluată din Europa.

Un raport realizat de EU4EMBLAS, Uniunea Europeană pentru optimizarea monitorizării mediului din Marea Neagră, a arătata că apa mării la care România are deschidere este cea mai poluată din Europa. Au fost descoperite 90 de substanțe periculoase care pot afecta oamenii.

Potrivit unui clasament realizat de specialiști, numărul substanțelor periculoase este de două ori mai mare decât în Marea Mediterană. Compușii organici și anorganici din aceste ape sunt cauza infecțiilor gastro-intestinale care îi chinuie an de an pe turiști, arată raportul.

Principalele concluzii:

83% din gunoiul marin găsit în Marea Neagră este plastic, respectiv sticle, ambalaje și pungi.

Dunărea și Nistrul aduc în mare între 6 și 50 de obiecte pe oră.

cantitatea de gunoi marin din Marea Neagră este aproape de două ori mai mare decât în ​​Marea Mediterană (90,5 litri / km2, față de 50 de litri / km2).

microplasticul este prezent în sedimentele Mării Negre atât în ​​zona de coastă, cât și la adâncimi de peste 2.000 m.

concentrațiile unor substanțe chimice periculoase pentru viața marină și umană depășesc valorile pragului lor de toxicitate.

În apele Mării Negre au fost identificate microparticule de plastic. Ele au fost găsite atât în largul mării, cât și la adâncimi foarte mari. Acest lucru demonstrează că ne confruntăm cu un fenomen susținut și grav, care a modificat ecosistemul actual.

Microparticulele de plastic sunt preluate de speciile marine, iar ulterior acestea vor ajunge în alimentația omului. Studiile actuale au arătat în mod clar că în materialele fecale ale indivizilor sănătoși există excretate microparticule de plastic, ceea ce susține faptul că omul este expus în mod cotidian la acest nou tip de toxic.

În plus, biopsiile intestinale au identificat prezența microparticulelor de plastic în mucoasa digestivă. În multe cazuri, aceste particule erau impactate în mod mecanic la acest nivel. Ele erau însoțite de zone de inflamație perile-zională. S-a creat ideea potrivit căreia prezența acestor particule străine poate iniția procesul inflamator local.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău