(VIDEO/FOTO) Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului s-a lansat oficial. Care este misiunea instituției

22 Iul. 2022, 16:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2022, 16:41 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Astăzi, 22 iulie, la Palatul Republicii, a avut loc evenimentul de prezentare a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), instituție publică din subordinea Ministerului Economiei. Instituția are misiunea de a susține dezvoltarea mediului antreprenorial autohton, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, prin promovarea culturii antreprenoriale, acordarea asistenței financiare și tehnice pentru companii, emiterea garanțiilor financiare și de stat, precum și asigurarea infrastructurii de suport în afaceri. Noua instituție, reformată din ODIMM, va avea o structură organizatorică nouă, un sistem eficient de management al riscurilor și va implementa un control riguros asupra modului de utilizare a banului public.

La evenimentul de lansare a ODA au participat prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai organizațiilor internaționale partenere de dezvoltare, misiunilor diplomatice, autorităților publice centrale, instituțiilor financiare și asociațiilor de business, invitați din mediul de afaceri și cel asociativ.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că Executivul  va susține în continuare dezvoltarea antreprenoriatului pentru ca acesta să devină un motor tot mai puternic al economiei naționale.

„Ne dorim ca ODA să devină o punte dintre stat și antreprenori și să fie cu adevărat pro-activă în identificarea potențialului antreprenorial al cetățenilor noștri de orice vârstă, din orice regiune a țării, din orice domeniu de activitate. Guvernul crede în potențialul antreprenorilor acestei țări, iar acesta poate fi valorificat pe deplin prin implicarea autorităților în momentele cheie de dezvoltare a afacerilor”, a spus Natalia Gavrilița.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a dat asigurări că Guvernul va extinde gama de servicii ODA pentru a consolida mediul antreprenorial.

Prin intermediul ODA, vrem să oferim antreprenorilor tot suportul de care au nevoie. Vrem să creștem atât programele, cât și instrumentele financiare de suport pentru antreprenori. Pe lângă Fondul de garantare, disponibil, în prezent, vrem să dezvoltăm și un Fond de dezvoltare, care va asigura resurse ieftine investitorilor noștri, ca să le asigure finanțare pe un termen de până la 10 ani, cu un preț stabil, protejați de riscurile sistemului financiar.”

Dumitru Pîntea, director interimar ODA, a menționat că noua instituție își propune să fie una puternică, cu o guvernanță modernă, capabilă să vină cu soluții clare pentru antreprenori mai ales în perioade de criză.

„Guvernanța instituției va fi aliniată la cerințele și principiile moderne pentru a asigura transparență sporită, procese mai eficiente și capacitate de absorbție extinsă a finanțărilor partenerilor externi. Vom oferi un spectru mai larg de programe și o asistență mai calitativă la pregătirea proiectelor investiționale pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, de la lansare până la internaționalizarea acestora. ODA va fi asemeni unei instituții financiare care în procesul de finanțare evaluează riscul de credit, riscul de piață, afilierea și concentrarea economică, viabilitatea și impactul în timp al afacerii.”

ODA își propune să consolideze colaborarea cu Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri, centrele de consultanță în afaceri, alte entități de suport în afaceri, pentru a le transforma în parteneri regionali, care vor susține implementarea mecanismelor de suport la nivel local. În același timp, instituția își va digitaliza procesele interne pentru a îmbunătăți interacțiunea cu beneficiarii prin intermediul unui sistem informațional care va asigura un control mai riguros al proceselor. Procesul decizional, de asemenea va fi schimbat, prin instituirea unui comitet extern de finanțare și risc, compus din membri independenți atât de mediul politic, cât și de cel intern operațional.

Reformarea organizației și crearea elementelor de vizibilitate sunt susținute prin proiectul de asistență tehnică „Sprijin pentru IMM-uri în regiunile rurale”, finanțat de Uniunea Europeană. Organizarea evenimentului de lansare a ODA este cofinanțată de Uniunea Europeană.

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău