La Tiraspol a fost lansat primul Business HUB. Uniunea Europeană a acordat 200.000 euro

27 Iul. 2022, 11:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Iul. 2022, 11:30 // Actual //  MD Bani

Cu susținerea Uniunii Europene, la Tiraspol și-a deschis ușile primul centru de suport și de dezvoltare a antreprenoriatului. Acesta va oferi tinerilor antreprenori acces la informații, consultanță și instruire. Pentru deschiderea Business HUB-ului din Tiraspol, Uniunea Europeană a acordat 200.000 euro prin intermediul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

„Am așteptat foarte mult deschiderea acestui centru. Aici avem o infrastructură minunată pentru dezvoltarea antreprenorilor, pentru susținerea lor prin oferirea de consultanță  și alte servicii care să stimuleze potențialul”, afirmă Zinaida Emilianova, manageră a Business HUB-ului.

Din cele 16 locuri destinate rezidenților, 12 deja sunt arendate și astfel tinerii antreprenori pot munci la realizarea propriilor idei de afaceri.

„Credem că ideile de afaceri, startup-urile și spiritul antreprenorial inovator sunt factorii cheie care se vor dezvolta și se vor extinde la Business HUB-ul deschis la Tiraspol. Business HUB-ul va ajuta comunitatea creativă și tehnologică să progreseze și să prospere. Spațiile de coworking vor facilita conexiunile între antreprenori, organizațiile de sprijin pentru afaceri, mediul academic și consumatori. Cu siguranță, buna funcționare a Centrului va consolida atât colaborarea, cât și încrederea părților interesate de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Noul Business HUB creat la Tiraspol dispune nu doar de birouri și spații de lucru pentru rezidenți, dar și de o sală de conferințe și alte elemente de infrastructură necesare tinerilor antreprenori.

„Noi modele de antreprenoriat și industrii sunt la mare căutare în rândul tinerilor, aceștia reprezentând aproximativ 26% din populația de pe ambele maluri. Locurile de muncă digitale, creative, tehnologice și ecologice completează sau înlocuiesc profesiile tradiționale. Astfel, este prioritatea noastră să sprijinim crearea unor proiecte de infrastructură pentru tineri, cum ar fi Business HUB-ul, conectându-le la rețeaua europeană de laboratoare de inovare, tehnologie și creativitate, care va stimula proiecte internaționale comune care vor aborda necesitățile beneficiarilor”, a menționat Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă, PNUD Moldova.

Lansarea Business HUB-ului va contribui la dezvoltarea economică a regiunii, prin formarea tinerilor profesioniști, punându-le la dispoziție noi competențe și profesii ale viitorului. Programul UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la sporirea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea acestora în proiecte comune.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău