Demisionarul Boris Johnson este dorit premier la Kiev. Ucrainenii au inițiat o petiție către președintele Zelenski

27 Iul. 2022, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iul. 2022, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Cetățenii ucraineni l-ar dori premier la Kiev pe Boris Johnson, prim-ministrul demisionar al Marii Britanii. În acest sens au inițiat o petiție în care solicită autorităților să-i acorde cetățenia. Boris Johnson a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei, în războiul cu Rusia. Și cu toate că și-a pierdut popularitatea în țara sa, el se bucură de foarte multă apreciere între ucraineni.

O petiție inițiată în Ucraina, prin care se cere acordarea cetățeniei ucrainene și a funcției de premier lui Boris Johnson a strâns peste 2.500 de semnături. S-a întâmplat în doar câteva ore de la momentul lansării, fapt ce confirmă popularitatea de care se bucură Boris Johnson în această țară.

Cetățenii ucraineni l-ar dori pe prim-ministrul demisionar al Marii Britanii la conducerea țării lor, conform acestei petiții. Aceasta este o recunoaștere pentru ajutorul material, constând în echipamente militare și muniție de război pe care Marea Britanie l-a acordat Ucrainei. Încă de la începutul invaziei ruse, din 24 februarie, Boris Johnson s-a poziționat ferm în susținerea Kievului și a condamnat războiul declanșat de Vladimir Putin.

De-a lungul vremii, pe când mai era premier, el a făcut mai multe vizite la Kiev, afișându-se cu președintele Volodimir Zelenski printre ruinele provocate de bombardamentele rusești.

Ultima vizită a lui Boris Johnson la Kiev a fost cu puțin timp înainte de a-și pierde funcția. La jumătatea lunii iunie, el a mers la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, oferind ajutorul Londrei pentru antrenarea a 10.000 de soldați ucraineni la fiecare 120 de zile, după cum relata  The Guardian.

În ciuda faptului că și-a pierdut popularitatea în Marea Britanie motiv pentru care a fost nevoit să demisioneze, Boris Johnson este foarte iubit în Ucraina. Iar acest lucru se datorează sprijinului pe care l-a acordat acestei țări în lupta împotriva Rusiei. Drept urmare, nu este de mirare că ucrainenii au lansat o astfel de petiție, după cum relatează agenția de presă Reuters.

Petiția este adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și enumeră punctele forte ale lui Boris Johnson. Cele mai importante dintre acestea sunt „sprijinul mondial pentru Boris Johnson, o poziție clară împotriva invaziei militare a Ucrainei, înțelepciune în domeniile politic, financiar și juridic”.

Pe de altă parte, autorii petiției recunosc faptul că o implementare a acestor prevederi ar duce la o încălcare a Constituției de la Kiev. Acest lucru face ca cererea semnatarilor să aibă un sens simbolic, fiind un mesaj de susținere pentru Johnson. Președintele Volodimir Zelenski nu a menționat încă nimic despre noua petiție, dar va fi obligat să răspundă oficial dacă aceasta va primi 25.000 de semnături.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău