Bâta unui procuror! A intentat un proces penal Dionysos-Mereni, în timp ce compania vrea să-și recupereze averea

27 Iul. 2022, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iul. 2022, 12:26 // Actual //  bani.md

Compania Dionysos-Mereni aflată în proces de insolvabilitate vrea să își recupereze activele în sumă de 3 mil. de lei, dar procurorul Alexandru Găină a intentat un proces penal pentru escrocherie.

Oleg Șeinman reprezentatul Dionysos-Mereni a declarat într-o conferință de presă că, „timp de trei ani compania încearcă să își recupereze activele pe care le administrează Univers-Vin. Am atacat în instanța de judecată compania pentru compensarea bunurilor, dar procurorul a calificat acest lucru drept escrocherie și a intentat un proces penal”.

Avocatul lui Șeiman, Maxim Belinschi spune că procesul este tergiversat intenționat, iar judecătorii aplică alte standarde decât cele legale, asta deși noi am depus recurs la Curtea de Apel Chișinău.

În cazul procurorului Alexandru Găină acesta sub un pretext inventat, a organizat pornirea urmării penale, pentru a-şi ajuta prietenul apropiat Oleg Roşca, administratorul Univers-Vin, în acţiunile ilicite de deposedare de bunuri a companiei Dionysos-Mereni aflată în proces de insolvabilitate.

Astfel, toată situaţia a început în anul 2015, când întreprinderea Dionysos-Mereni a transmis companiei Univers-Vin, administrată de Oleg Roşca, vin în cantitate totală de 33 301,30 dal (cu sinecostul mai mult de 3 mln. lei) pentru distilare şi a achitat în avans pentru serviciile prestate suma de 60 000 lei.

În anul 2018, în urma inventarierii efectuate, s-a constatat lipsa vinului în cantitate de 33 301,30 dal și concomitent netransmiterea de către Univers-Vin a distilatului de vin, astfel că administratorul insolvabilităţii şi reprezentanţii Dionysos-Mereni au întreprins demersuri pentru a clarifica situaţia creată, însă administratorul Univers-Vin, Oleg Roşca, a refuzat categoric orice întâlniri şi remiterea bunurilor care sunt proprietatea Dionysos-Mereni, transmiţînd într-un final un sms cu conţinut insultător „Văd că visaţi mln”.

Au trecut mai bine de 3 ani de când societatea Dionysos-Mereni încearcă fără succes să-și restituie proprietatea în valoare de circa 3 milioane de lei, deținută ilegal de societatea Univers-Vin.

În urmă cu 3 ani, în iulie 2019, am susținut o conferință de presă, la care am vorbit despre presiunea fără precedent a Procuraturii Anticorupție, reprezentată de procurorul Alexander Gaină, exercitată asupra întreprinderii Dionysos-Mereni pentru îndrăzneală în instanță, în totalitate. Acest procuror a deschis un dosar penal împotriva reprezentanților Dionysos-Mereni, considerând introducerea unui proces civil o tentativă de înșelăciune și abuz de autoritate.

Apoi am fost forțați să ținem propria noastră conferință de presă după conferința de presă a proprietarului Univers-Vin (Oleg Roșca), la care s-a prezentat ca victimă a unui sechestru de raider a întreprinderii sale presupus organizate de noi, Dionysos-Mereni.

Am intentat un proces împotriva domnului Roșca pentru protecția onoarei și a demnității și am dovedit în instanță că tot ceea ce a spus la conferința de presă a fost o minciună. În luna mai a acestui an, instanța Chișinău a emis o hotărâre, obligând-ul pe Roșca să infirme informațiile false și să ne plătească daune morale.

În baza plângerii noastre, Procuratura Generală a verificat împrejurările cauzei penale și în martie 2020 a încetat-o ​​cu formularea – din lipsa dovezilor, indicând că litigiul dintre cele două întreprinderi este un proces civil, fără intervenția procuraturii. Procuratura Generală a precizat că dosarul penal a fost deschis ilegal.

„Am depus o plângere la Consiliul Suprem al Procurorilor cu privire la acțiunile ilegale ale procurorului Gaină, iar în mai 2022 Consiliul Procurorilor a dat curs plângerii, recunoscând acțiunile procurorului ca fiind o încălcare gravă a legii. Hotărârea Consiliului Procurorilor conține următoarea concluzie: chiar și cu cunoștințe juridice de bază, se putea înțelege că nu a existat nimic de ordinul unui proces penal în acțiunile reprezentanților Dionysos-Mereni, și cu atât mai mult, un procuror cu 5 ani de muncă. experiența ar fi trebuit să înțeleagă asta”, susține avocatul Dionysos Mereni.

Proprietarul și directorul Univers-Vin, Oleg Roșca, a făcut recurs împotriva deciziei Procuraturii Generale de clasare a dosarului penal, cerând ca acesta să fie anulat și trași la răspundere penală reprezentanții Dionysos-Mereni – de fapt, băgați în închisoare, pentru faptul că am îndrăznit să-i dăm în judecată compania.

Instanța a respins plângerea Univers-Vin, precizând că litigiul cu Dionysos-Mereni este op cauză civilă și nu există nimic penal în acțiunile reprezentanților săi. Instanța de fond a recunoscut ca întemeiată și absolut legală decizia Procuraturii Generale de a înceta dosarul penal.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală