Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică bancă centrală din lume, majoreză dobânda-cheie pentru a combate inflația

28 Iul. 2022, 04:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iul. 2022, 04:19 // Actual //  bani.md

Rezerva Federală a SUA (FED), cea mai puternică banca centrală din lume, a majorat miercuri dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, într-o încercare agresivă de a tempera cea mai mare inflaţie din ultimele patru decenii, semnalând că vor urma şi alte majorări, chiar şi în condiţiile în care economia încetineşte, scrie publicaţia MarketWatch.

Banca centrală a votat în unanimitate pentru a majora aşa-numita rată a fondurilor federale cu încă 0,75 puncte procentuale, ajungând la un interval cuprins între 2,25% şi 2,5%. Ratele mai mari cresc costul împrumuturilor pentru întreprinderi şi consumatori şi tind să încetinească economia.

Viteza de creştere a ratelor dobânzilor din acest an este cea mai rapidă din 1981 încoace. Fed a menţinut ratele fixate aproape de zero de la pandemie pentru a amortiza şocul asupra economiei. Reacţia investitorilor a fost puternic pozitivă, indicele DOW Jones urcând cu aproape un punct procentual, la circa 1,4% faţă de şedinţa precedentă. S&P500 se apreciază cu 2,2%, Nasdaq cu aproape 4%.
O întrebare-cheie pentru economişti este cât de mult va trebui în cele din urmă Fed să crească rata de referinţă în teritoriul „restrictiv” pentru a reduce inflaţia. Într-o declaraţie, Fed a afirmat că rămâne ferm angajată să readucă inflaţia la ţinta de 2%. Rata inflaţiei a oscilat la sau sub 2% în deceniul care a precedat pandemia.

Cu toate acestea, banca centrală a recunoscut, de asemenea, că economia a scăzut de când a început să majoreze ratele.

În acelaşi timp, însă, Fed a încercat să reasigure Main Street şi Wall Street că economia se află încă pe baze solide. De asemenea, banca a remarcat că „avansul numărului de locuri de muncă a fost robust în ultimele luni, iar rata şomajului a rămas scăzută”.​

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 14:22 // Actual //  Ursu Victor

Investiția în imobiliare rămâne o opțiune populară pentru mulți, dar rentabilitatea poate varia semnificativ între apartamente noi și vechi. Un calcul al randamentului anual al investiției poate oferi o imagine clară asupra avantajelor și dezavantajelor fiecărei opțiuni.

Potrivit calculelor, un apartament nou de 50 de metri pătrați, cu un preț de 2.000 de euro pe metru pătrat, ar avea un cost total de 100.000 de euro. Dacă chiria lunară pentru acest apartament este de 550 de euro, randamentul anual se situează la 6,6%. Aceasta înseamnă că, pentru această investiție, chiria lunară acoperă aproximativ 6,6% din prețul apartamentului pe an.

Pe de altă parte, un apartament vechi cu aceeași suprafață de 50 de metri pătrați, dar la un preț de 1.400 de euro pe metru pătrat, ar costa 70.000 de euro. Chiria lunară pentru acest tip de apartament este de 390 de euro, iar randamentul anual se ridică la 6,69%. Acest procent mai mare sugerează că investiția într-un apartament vechi ar putea oferi un randament mai bun pe termen lung.

Aceste randamente sunt competitive în comparație cu inflația de 5,3% din luna octombrie, sugerând că, cel puțin în acest context, investițiile imobiliare ar putea să ofere un oarecare avantaj financiar.

Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că inflația afectează nu doar prețul imobilelor și chiria, dar și costurile de întreținere, dobânzile la credite și puterea de cumpărare a consumatorilor. De asemenea, randamentele imobiliare nu sunt garantate, iar fluctuațiile pieței pot influența semnificativ rezultatele.

În ciuda acestei incertitudini economice, mulți investitori încă văd în imobiliare o opțiune de protejare a capitalului împotriva inflației, oferind o sursă stabilă de venituri pasive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală