Revoltă în armata Rusiei. Putin nu mai are ce face

04 Aug. 2022, 05:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Aug. 2022, 05:02 // Actual //  bani.md

Un grup de militari ruși acuză că au fost închiși în penitenciare din estul Ucrainei, chiar de către comandanții lor, asta pentru că nu au mai dorit să lupte împotriva țării invadate. Un soldat rus, Vladimir, povestește dramele prin care a trecut.

Maxim Grebeniuk, un avocat și lider al organizației Ombudsmanul militar din Moscova, a transmis că soldații ruși au depus cel puțin patru plângeri la Procuratura generală, vrând ca superiorii care au cerut reținerea lor să fie pedepsiți.

Soldații ruși refuză să mai lupte în Ucraina

„Avem deja o listă cu 70 de soldați ruși care au fost ținuți prizonieri. În total au fost reținuți aproximativ 140 de soldați”, a transmis Grebeniuk, avocatul soldaților ruși.

O mărturie trimisă pe 1 august 2022 stipula că un soldat rus a fost reținut, vreme de o săptămână, în diferite celule din Lugansk, regiune ocupată de ruși.

„Ca urmare a ceea ce cred că au fost greșelile tactice și strategice făcute de comandanții mei și a disprețului total al acestora față de viața umană, am luat decizia de a nu continua operațiunea militară”, a relatat soldatul Vladimir (numele real nu a fost dezvăluit, la solicitarea acestuia) în mărturia sa.

Soldații ruși, arestați ilegal

Vladimir a declarat că fusese reținut pe data de 19 iulie 2022 și dus într-o celulă cu gratii la fereastră, acolo unde a fost lipsit de hrană, alături de alți 25 de militari ruși, toți din unitatea sa și care au refuzat să mai lupte în război.

La scurtă vreme după, Vladimir a fost transferat în Briansk, unde a fost ținut captiv într-o școală dezafectată, devenită bază militară. Pe lângă Vladimir, cel puțin alți 80 de soldați din mai multe unități au fost transferați la Briansk.

Ei [n.a. soldații Wagner] ne-au spus că au fost plasate mine în afara bazei militare și că oricine încearcă să fugă va fi considerat inamic și va fi împușcat pe loc. Eram hrăniți o dată pe zi, la prânz. Nu existau condiții de igienă. În tot acest timp, nu a fost furnizat niciun document care să explice arestarea noastră. Am fost închiși ilegal. Unii soldați, sub amenințarea violenței, au fost pur și simplu alungați spre destinații necunoscute, nu au mai fost văzuți de atunci”, a povestit Vladimir, care a reușit să scape după ce un medic militar a decis spitalizarea lui, din cauza rănilor suferite în război, conform The Guardian.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală