Ne așteaptă o iarnă dificilă! Parlicov: E un test de rezistență

03 Aug. 2022, 21:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Aug. 2022, 21:57 // Actual //  Lupu Eduard

Nu putem avea certitudinea că suntem în siguranță completă. Totuși cred că Gazprom își dorește să rezilieze contractul cu Moldovagaz și acum caută soluții cum ar livra gaze în regiunea transnistreană fără a avea obligații de a livra gaze pe malul drept al Nistrului.(…)Totusi încercări de a forța nota și de a găsi soluții de a livra gaze Transnistriei. Acest lucru e puțin probabil, dar nu trebuie exclus, a declarat Victor Parlicov fostul director ANRE în cadrul emisiunii Secretele puterii de la JurnalTV.

Potrivit lui, dacă se va ajunge la sistarea gazului, CET-urile din Chișinău, cu certitudine, vor trece la utilizarea păcurii și la prețurile actuale acest proces ar fi mai avantajos. Puterea calorică e mai mare la păcură, dar e mai puțin plăcut să se lucreze cu aceasta.

„Această iarnă va fi una dintre cele mai dificile și va fi un test de rezistență pentru Republica Moldova”, a punctat Parlicov.

La rândul său, fostul deputat Alexandru Slusari a declarat că șantajul energetic a existat tot timpul, de la Gazprom ne putem aștepta la orice. Chiar dacă nu vor fi întrerupte livrările oricum acest tarif care urmează să crească până la 30 de lei, el este mare nu doar pentru populație, ci și pentru agenți economici. Se vor distruge ramuri întregi ale economiei. „O soluție pentru acoperirea cheltuielilor mari cu gazul este impozitare mărfurilor din transnistria. Anual pierderile ajung la 4 miliarde de lei. O altă soluție ar fi conectarea la sistemul energetic român cu posibilă plafonare a prețului și pentru consumatorii din Republica Moldova”.

Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare. Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate. Or, în prezent prețul gazului a depășit 2000 USD pentru mia de metri cubi.

Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

29 Mai 2023, 10:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mai 2023, 10:37 // Actual //  Lupu Eduard

Contractul cu MGRES pentru luna iunie a prelungit. Urmează a fi achiziționate circa 303 mii MWh, potrivit comunicatului Energocom.

Această cantitate constituie 95% din consumul necesar al malului drept al râului Nistru. Instituția informează că prețul constituie 66 de dolari pentru un megawat

Restul energiei electrice, în special pentru orele de vârf, va fi achiziționată de pe bursa română OPCOM. Pe data de 24 mai, Ucraina a suspendat exportul de electricitate în țările vecine. De atunci Energocom a înlocuit energia achiziționată de la Ukrhidroenergo cu energia procurată de pe OPCOM.

Luna viitoare compania românească SN Nuclearelectrica SA va continua să aibă lucrări de mentenanță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău