Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib

16 Aug. 2022, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2022, 09:52 // Actual //  bani.md

Operezi cu limbaje de programare și știi că în spatele unei aplicații mobile ușor și intuitiv de utilizat sunt o mulțime de date logice? Ești orientat să crești în domeniul IT și să dezvolți proiecte fantastice pentru societate? Atunci, Academia IT la maib este programul de mentorat perfect pentru tine!

Când și unde va avea loc

Te poți înscrie în perioada 15 august – 10 septembrie, completând acest formular. Între 11 septembrie și 25 septembrie vor fi organizate interviurile de selecție, iar pe 1 octombrie startează programul de învățare Academia IT. Acesta se va desfășura în Chișinău timp de 2 luni, de 3 ori pe săptămână, între ora 17:30 și 20:00.

Programul de mentorat este axat pe segmentul Data analytics, din cadrul Direcției Sisteme Analitice și Baze de Date, Departamentul IT, structură în care vei avea posibilitatea să te angajezi ulterior.

Formator: Ion Moraru, șef al Direcției Sisteme Analitice și Baze de Date, Departamentul Tehnologii Informaționale de la maib. Ion este parte a echipei băncii de peste 2 ani, cu o experiență de mai bine de 17 ani în domeniul IT. Anterior a activat în diverse companii din naționale, bănci comerciale, dar și în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Cine se poate înscrie

Sunt îndemnați să se înscrie proaspeții absolvenți, studenții ultimului an de studiu la licență sau studenții înscriși într-un program de masterat, angajații maib pasionați de IT, tinerii specialiști sau profesioniștii care își doresc o schimbare în carieră ori reprofilare în industria IT.

Modulele programului (teorie și activități practice):

  1. Baze de date, Interogări SQL (Structured Query Language);
  2. Depozite de date (Data Warehouse/Data Lake), stocare și interogare, arhitectura datelor;
  3. Noțiuni Big Data, interacțiunea cu datele din sistemul BigData;
  4. Extragerea cunoștințelor/indicatorilor din date;
  5. Modele probabiliste în analiza datelor brute;
  6. Curățarea datelor Data (Data cleaning and preparation);
  7. Modelarea datelor în nivele analitice, convertirea interceptării datelor din structuri IT în structuri de business (Data modeling);
  8. Vizualizarea grafică și tabelară a datelor (Data visualization);
  9. Analiza cantitativă și calitativă;
  10. Utilizarea unui instrument de BI în analiza datelor, noțiuni generale, diferențierea instrumentelor BI, analiza datelor cu PowerBI;
  11. Formarea indicatorilor în BowerBI, calcule profunde, organizarea drill down;
  12. Modelarea si analiza datelor cu SAP Business Objects, construirea universurilor de date, publicarea datelor, vizualizarea datelor;
  13. Formarea indicatorilor în SAP Business Objects, calcule profunde, aplicarea formulelor interdependente, organizarea drill down;
  14. Examinarea cunoștințelor, test final.

Ce obții participând în programul maib de internship în IT

Fiind unul dintre învățăceii Academiei IT vei avea parte de prezentări, traininguri specifice zonei Data Analytics, precum și pe subiecte cum ar fi business procese și procese bancare, dar și despre modul de lucru agile. Vei participa la discuții în clasă, combinate armonios cu activități practice, exerciții de grup și individuale, studii de caz cu exemple reale, scenarii din proiecte IT și business, planificarea acțiunilor pentru implementarea obiectivelor de analiză și predicție din cadrul băncii. La finalul programului vei realiza și un proiect de grup.

Vei fi capabil:

  • să înțelegi abordarea conceptelor fundamentale de analiză a datelor;
  • să faci o distincție clară între rolul unui analist de afaceri (Business Analist) și al unui analist de date (Data Analist);
  • să faci o distincție clară între Data Reporting și Data Analist;
  • să identifici principalele responsabilități și livrabile aferente fiecărei activități a unui Data Analist;
  • să identifici părțile interesate și să selectezi tehnicile adecvate pentru a determina cerințele de la utilizatorii de business;
  • să înțelegi și să descrii modul în care un analist de date lucrează cu părțile interesate pentru a identifica și înțelege nevoile lor de afaceri;
  • să definești și să aplici sarcinile de analiză de afaceri care elaborează progresiv cerințele părților interesate și ale soluției;
  • să utilizezi eficient comunicarea scrisă, verbală și non-verbală, folosind cunoștințe, abilități și judecată relevante într-un mediu de afaceri;
  • să aplici abilități de organizare a datelor, să pregătești prezentări de date în formă scrisă și verbală.

În cadrul Academiei IT, maib te va ajuta să te dezvolți profesional și personal prin multe exerciții practice, precum și îți va oferi oportunitatea de a începe sau de a continua la nivelul următor cariera în IT, beneficiind de îndrumarea și suportul formatorilor interni. La fel, cei mai buni participanți vor avea ocazia să asiste la proiectele reale ale companiei, având posibilitatea să aplice cunoștințele acumulate în dezvoltarea celor mai bune produse și servicii bancare de pe piață. Tinerii cu cele mai bune performanțe vor primi oferte de angajare part-time sau full-time la maib.

Înscrie-te acum și beneficiază de o experiență valoroasă în cadrul băncii lider din Moldova!

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală