Furori în lumea întreagă: Economia Chinei scade văzând cu ochii

16 Aug. 2022, 04:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Aug. 2022, 04:30 // Actual //  Lupu Eduard

Economia Chinei s-ar putea clătina şi mai mult în acest an, după ce datele din iulie au arătat că redresarea a încetinit, pe măsură ce o scădere a pieţei imobiliare şi perturbările legate de Covid-ul continuă să provoace pagube însemnate, a raportat Bloomberg.

Aceste date sunt în concordanţă cu aprecierile economiştilor – unii dintre ei reducându-şi previziunile de creştere a produsului intern brut după publicarea noilor cifre economice de către Beijing şi reducerea în mod surprinzător a ratelor cheie ale dobânzilor de către Banca Populară a Chinei. ING Groep NV şi TD Securities Inc şi-au retrogradat previziunile privind PIB-ul pentru întregul an la 4%, respectiv 2,9%, în timp ce Nomura Holdings Inc. — care proiectează o expansiune de 3,3% — a declarat că piaţa este încă „prea optimistă în ceea ce priveşte creşterea”.

Iată ce spun economiştii despre perspectivele de creştere ale Chinei:

Ding Shuang, economist şef pentru China Mare şi Asia de Nord la Standard Chartered PlC

„Vedem un risc semnificativ de scădere pentru prognoza noastră”, a spus Ding. „Unii indicatori de conducere pentru luna august sugerează că economia ar putea fi chiar mai proastă decât în iulie, din cauza pagubelor create de Covid.”

Iris Pang, economist şef pentru China Mare la ING

Reducerea ratei PBOC este un semnal clar că Beijingul se va confrunta cu o nouă scădere economică… Tendinţele ciclului sunt descendente, nu se limitează doar la problemele din sectorul imobiliar”, a spus Pang – „Reducerea ratei arată că întreaga economie este în dificultate”.

Bruce Pang, şef de cercetare şi economist şef la Jones Lang Lasalle Inc.

„Preocuparea pieţei muncii şi scăderea veniturilor, împreună cu restricţiile asupra activităţilor au dus la o scădere bruscă a consumului”, a spus Pang. „Sunt necesare măsuri mai agresive şi stimulente ample pentru a crea mai multe locuri de muncă şi pentru a sprijini prin toate mijloacele pe cei care desfăşoară activităţi independente, atenuând pierderile de venit prin subvenţii directe, cupoane de consum şi renunţarea substanţială la plăţile de asigurări sociale.”

Wang Tao, economist-şef pentru China la UBS AG

„Drumul redresării economice în a doua jumătate va fi accidentat şi incert, în funcţie de Covid şi de politicile conexe, de evoluţiile pieţei imobiliare şi de puterea creşterii externe.

Cel mai recent sondaj al consumatorilor din China a arătat o aşteptare redusă pentru creşterea veniturilor şi o intenţie mare de economisire, indicând o redresare slabă a consumului în a doua jumătate. Ne menţinem prognoza de creştere pentru anul 2022 la 3%. Având în vedere creşterea redusă din iulie, prognoza noastră actuală de creştere se confruntă cu unele riscuri de scădere.”

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 09:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prețul la medicamente ar putea crește în acest an cu 7%, susține directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu. Potrivit acestuia, în 2023, instituția va continua negocierile cu producătorii internaționali pentru a suplini stocurile de produse antibiotice , antivirale și antiinflamatorii din țară. Comercializarea acestor medicamente crește de 3-4 ori în sezonul rece al anului , pacienții fiind nevoiți să viziteze mai multe farmacii pentru a le găsi, scrie radiomoldova.md.

Numărul mic al populației, procedura dificilă de înregistrare a produselor și prețurile mici la care pot să își vândă produsele, nu le atrag pe marile țări producătoare de medicamente pe piața moldovenească.

Mai mult, unele au decis micșorarea exporturilor și consolidarea stocurilor naționale, pentru a preveni eventuale crize, a explicat pentru Radio Moldova, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Dragoș Guțu. Cu toate acestea, funcționarul asigură populația că medicamentele cele mai solicitate se vor regăsi în farmaciile din Republica Moldova, deși ar putea fi mai scumpe.

„La volumul mic de vânzări și la prețurile plafonate profiturile sunt mici și respectiv nu este interesant pentru o companie mare farmaceutică să-și extindă prezența în țări mici precum Republica Moldova. Totuși avem o diversificare a surselor de import de medicamente. Decizia unei țări aparte ne afectează dar nu este dramatic. Noi am creat acum cinci săptămâni un grup de lucru, monitorizăm toate stocurile la medicamente de maximă importanță, antibiotice, antivirale, antipiretice. Părerea mea este că produsele medicamentoase vor crește în preț în 2023 cu 5, 6 sau 7 %, nu mai mult”, spune Guțu.

În Republica Moldova activează 7 producători de medicamente, care acoperă 8% din necesarul țării. 20 % din produsele medicamentoase sunt importate în țara noastră din România, 30 la sută din Ucraina, 20% din Turcia, China, India și restul din alte țări precum Franța, Spania, Germania, Polonia și Slovenia.

Criza medicamentelor este resimțită în multe țări ale lumii din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat producția farmaceutică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău