Fermierii uscați de secetă și de prețurile la motorină! Topul orașelor cu cele mai multe cereri pentru compensații

16 Aug. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Aug. 2022, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că a finalizat procedura de recepționare a cererilor de solicitare a compensării accizei la motorină facturată până la data de 30 iunie 2022.

Astfel, până la data de 15 august curent, AIPA a recepționat 2 112 cereri de solicitare a suportului financiar pentru rambursarea accizei la motorină, dintre care 286 cereri au fost depuse în ultima zi de recepționare.

Cele mai multe solicitări au fost depuse de producătorii agricoli din raioanele: Edineț – 115 cereri, Comrat – 113 cereri, Rîșcani – 103 cereri, Cahul și Fălești – 98 cereri (fiecare), Glodeni și Hîncești – 93 cereri (fiecare).

În perioada imediat următoare, AIPA reiterează că-și asumă angajamentul de a examina în termeni proximi cererile depuse pentru a autoriza plățile către toți producătorii agricoli care au depus dosarul pentru rambursarea cotei accizei la motorină.

POtrivit regulamentului, solicitanții de compensații pot depune pe parcursul anului două dosare la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură sau câte un dosar per semestru. Plafonul maxim pentru un beneficiar este de 200 mii de lei anual, dublu față de prevederile anterioare. Astfel, noile modificări vor permite producătorilor agricoli mici și mijlocii să efectueze lucrări mecanizate pe cca 800 ha.

Modificările au fost efectuate în contextul scumpirii motorinei, atât în plan internațional cât și național. Sursele financiare prevăzute pentru compensarea accizei la motorină vor asigura producătorii cu mijloacele financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon și întreținerea întreprinderilor zootehnice.

După scumpirea galopantă a carburanților, autoritățile anunțase că compensează 30%. Fermierii s-au arătat nemulțumiți și au ieșit la proteste în mai multe raioane ale țării. Aceștia au avut întâlniri cu președintele Comisiei agricultură, Vladimir Bolea și i-au înaintat propunerile. Printre cele mai importante se numărau reluarea exporturilor de grâu și compensarea 100% a accizei la motorină.

Totodată, fermierii au cerut instituirea stării de urgență în agricultură urmare a secetei care a afectat culturile agricultorilor. Până în prezent, autoritățile nu au venit cu o reacție.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău