Îndemnul lui Navalnîi: luaţi vizele şi averea oligarhilor ruşi

19 Aug. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Aug. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

Acesta e un long tweet al dizidentului rus Aleksei Navalnîi tradus integral de EFOR pentru publicul român, cu tot cu ilustraţii, cu permisiunea explicită a autorului.

Putin se războieşte cu Ucraina de şase luni. Încă din ziua 1 liderii occidentali au declarat ferm că oligarhii lui Putin şi corupţii vor fi supuşi imediat sancţiunilor, că de data asta nu vor mai scăpa. Dar au scăpat. Ăsta e un text scris la furie, deoarece nu se mai mişcă aproape nimic în direcţia asta. Există un personaj în The Simpsons, primarul corupt Quimby. Vorba lui favorită este: “Am auzit cum se deschide o servietă?”. Imi amintesc de el mereu când văd cum oligarhii lui Putin şi enablerii lor (lobişti, avocaţi, bancheri) blochează cu succes sancţiunile, chiar şi pe vreme de război.

Situaţia e aşa: pe de-o parte există susţinere deplină în Parlamentul European, parlamentele naţionale, Congresul şi Senatul SUA pentru sancţiuni masive împotriva promotorilor războiului şi celor care profită de el prin şpăgi. Pe de altă parte, imediat când se ajunge la chestiunile concrete, tot efortul se pulverizează şi se îngroapă în proceduri pe partea executivă. Nu se întâmplă nimic: liderii ţin discursuri impresionante dar decizia se înţepeneşte pe undeva.

Să vă dau câteva exemple. Cum e posibil ca Alexei Miller, şeful Gazprom, gangsterul cel mai de încredere al lui Putin încă din anii ’90, omul care a furat literalmente Gazprom iar acum sponsorizează familia şi amantele lui Putin, să nu fie pe lista europeană de sancţiuni? Cine poate să-mi explice de ce Secin, şeful Rosneft (compania de petrol) e pe această listă iar Miller nu?

Putin, Secin şi Miller au împărţit acelaşi birou în primăria St Petersburg, sunt prieteni apropiaţi; ultimii doi conduc câte o companie de stat, amândoi sunt nişte bandiţi. De ce Miller poate călători liber prin Europa? UE a sancţionat prompt pe fictivul “hatman” al Armatei Atotputernice a Donului şi pe tipul ăsta cu puşcă. Cu alte cuvinte, nu-i vom mai putea vedea la clubul miliardarilor din Porto Cervo, nici avioanele lor private aterizând la Milano. Dar Miller poate în continuare să facă toate astea.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ