Îndemnul lui Navalnîi: luaţi vizele şi averea oligarhilor ruşi

19 Aug. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Acesta e un long tweet al dizidentului rus Aleksei Navalnîi tradus integral de EFOR pentru publicul român, cu tot cu ilustraţii, cu permisiunea explicită a autorului.

Putin se războieşte cu Ucraina de şase luni. Încă din ziua 1 liderii occidentali au declarat ferm că oligarhii lui Putin şi corupţii vor fi supuşi imediat sancţiunilor, că de data asta nu vor mai scăpa. Dar au scăpat. Ăsta e un text scris la furie, deoarece nu se mai mişcă aproape nimic în direcţia asta. Există un personaj în The Simpsons, primarul corupt Quimby. Vorba lui favorită este: “Am auzit cum se deschide o servietă?”. Imi amintesc de el mereu când văd cum oligarhii lui Putin şi enablerii lor (lobişti, avocaţi, bancheri) blochează cu succes sancţiunile, chiar şi pe vreme de război.

Situaţia e aşa: pe de-o parte există susţinere deplină în Parlamentul European, parlamentele naţionale, Congresul şi Senatul SUA pentru sancţiuni masive împotriva promotorilor războiului şi celor care profită de el prin şpăgi. Pe de altă parte, imediat când se ajunge la chestiunile concrete, tot efortul se pulverizează şi se îngroapă în proceduri pe partea executivă. Nu se întâmplă nimic: liderii ţin discursuri impresionante dar decizia se înţepeneşte pe undeva.

Să vă dau câteva exemple. Cum e posibil ca Alexei Miller, şeful Gazprom, gangsterul cel mai de încredere al lui Putin încă din anii ’90, omul care a furat literalmente Gazprom iar acum sponsorizează familia şi amantele lui Putin, să nu fie pe lista europeană de sancţiuni? Cine poate să-mi explice de ce Secin, şeful Rosneft (compania de petrol) e pe această listă iar Miller nu?

Putin, Secin şi Miller au împărţit acelaşi birou în primăria St Petersburg, sunt prieteni apropiaţi; ultimii doi conduc câte o companie de stat, amândoi sunt nişte bandiţi. De ce Miller poate călători liber prin Europa? UE a sancţionat prompt pe fictivul “hatman” al Armatei Atotputernice a Donului şi pe tipul ăsta cu puşcă. Cu alte cuvinte, nu-i vom mai putea vedea la clubul miliardarilor din Porto Cervo, nici avioanele lor private aterizând la Milano. Dar Miller poate în continuare să facă toate astea.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău