Propaganda Rusiei câștigă teren în războiul informațional. Criza economică și inflația scad interesul față de război

21 Aug. 2022, 09:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Aug. 2022, 09:11 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia recuperează avansul Ucrainei în războiul informațional purtat pe rețelele de socializare. După invazia rusă a Ucrainei din februarie, mulți oameni din Occident au arătat mult mai mult interes față de postările pro-ucrainene pe Twitter decât față de tweet-urile pro-rusești. Acum aceștia au devenit mai receptivi la vocile pro-Moscova, pe măsură ce temerile privind o criză economică majoră cresc.

Compania de securitate cibernetică din Tokyo, Terilogy Worx, a analizat mesajele postate pe Twitter, concentrându-se pe 10 hashtag-uri care arată sprijinul pentru Ucraina, inclusiv „#standwithukraine” și 10 hashtag-uri care susțin Rusia, cum ar fi „#standwithrussia”. Compania a examinat postările retweetate de cel puțin opt ori.

În cele două luni care au urmat izbucnirii războiului din 24 februarie, tweet-urile pro-Ucraina au fost retweetate în medie de 120 de ori pe tweet, comparativ cu 55 pentru postările pro-ruse. Au existat, de asemenea, o medie de 500 de „aprecieri” pentru tweet-urile pro-ucrainene fiecare față de 180 pentru cele pro-ruse. Scorul mediu de „implicare” – o măsură cheie care arată influența fiecărui mesaj – a fost de 620 pentru postările pro-Ucrainei și 210 pentru cele pro-ruse.

Cu toate acestea, lucrurile au început să se schimbe între 24 mai și 6 iunie. La aproximativ trei luni de la începutul războiului, tweet-urile pro-ucrainene au fost retweetate în medie de 90 de ori, față de 105 de ori pentru postările pro-ruse. Tweeturile pro-ucrainene au strâns în medie 410 de aprecieri, comparativ cu 280 pentru postările pro-ruse, în timp ce scorurile de implicare au fost de 500 pentru tweet-urile pro-Ucraina și 390 pentru cele pro-ruse, scrie un site de tehnologie.

Când s-a schimbat curentul opiniei publice

„Reacțiile favorabile la postările pro-ruse au devenit mai vizibile pe măsură ce interesul pentru război a început să scadă în întreaga lume”, a spus un oficial Terilogy Worx.

Tweeturile în italiană au arătat cel mai mare sprijin pentru Rusia, reprezentând 32% din toate tweet-urile pro-ruse între 24 februarie și 20 aprilie, urmate de spaniolă cu 20%. Aproximativ 67% dintre mesajele care favorizează Ucraina au fost scrise în limba engleză.

Multe mesaje italiene conțin cuvântul „EX Star 5”, o expresie folosită de foștii susținători ai Mișcării Cinci Stele, un partid politic populist din Italia. Unii dintre ei au clipuri video cu afirmații nefondate, cum ar fi unul care spunea: „Trupele ucrainene au atacat cetățenii care așteptau la coadă pentru a primi asistență alimentară”. Odată ce aceste clipuri sunt postate, mass-media rusă, inclusiv agenția de știri de stat Sputnik, le răspândesc în mod agresiv online.

Criza economică, principalul factor

„Rusia a muncit din greu pentru a face publicul mai receptiv la opiniile sale, sprijinind partidele anti-Uniunea Europeană din Italia”, a spus profesorul de la Universitatea Keio, Yoko Hirose. Moscova vizează, de asemenea, campanii de propagandă împotriva unor grupuri de oameni cu anti-S.U.A. sentimentele din America Latină ca o modalitate de a influența hispanicii din SUA, a spus ea.

Propaganda rusă se adresează în mare parte oamenilor nemulțumiți de politica existentă. În timp ce doar 17% dintre americani consideră „absolut” sau „probabil” adevărată afirmația Rusiei conform căreia videoclipurile cu bombardamentele lansate de guvernul ucrainean sunt false, proporția crește la 57% în rândul susținătorilor QAnon, un grup de conspirație ultra-dreaptă, potrivit unui sondaj realizat de revista britanică Economist și altele.

Unii experți au spus că publicul occidental simte „oboseală” din cauza războiului prelungit din Ucraina, mutându-și preocupările către inflație din cauza agresiunii ruse.

Biden și Partidul Democrat suferă cel mai mult

„Rusia a început să spună oamenilor din Occident că sprijinul militar al guvernelor lor pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei le distrug viețile”, a declarat Takahisa Kawaguchi, consultant șef la Tokio Marine dR, o companie de management al riscului cu sediul în Tokyo.

Președintele american Joe Biden și-a văzut aprobarea scăzând pe măsură ce nemulțumirea publicului față de inflație crește. Partidul Democrat este, de asemenea, așteptat să se confrunte cu o luptă dificilă la alegerile pentru Congres la jumătatea mandatului din noiembrie.

În timp ce SUA și multe țări europene văd războiul din Ucraina ca pe o luptă pentru protejarea democrației, unii lideri populiști din națiunile democratice au început să laude guvernarea autoritară a președintelui rus Vladimir Putin, reprezentând o provocare pentru unitatea dintre aliații occidentali.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

Gazprom a anunțat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău