Cu sicrie, coroane de flori și bocitoare, mii de argentineni au „înmormântat salariul”. Inflația a ajuns la 64%

21 Aug. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Aug. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Mii de argentineni, disperați că nu mai fac față cheltuielilor zilnice, au ieșit în stradă și au organizat o slujbă de înmormântare a salariului. Aceștia spun că din cauza inflației galopante leafa nu mai înseamnă aproape nimic și că banii nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar.

Cu sicrie, coroane de flori și bocitoare, mii de argentineni au participat la înmormântarea simbolică a salariului. Inflația în țara sud-americană a ajuns la 64%, iar până la sfârșitul anului, ar urma să se apropie de 90%. Oamenii se plâng că au rămas fără bani și au ieșit în stradă să-și petreacă pe ultimul drum veniturile.

În Argentina, salariul minim e de aproape 46 de mii de pesos, echivalentul a 470 de dolari. Coșul alimentar de bază pentru o familie de doi adulți și doi copii costă de două ori mai mult.

– „Salariul dispare înainte de jumătatea lunii. Nu ne putem descurca, un litru de ulei costă 500 de pesos (n.r: 3,5 dolari) sau 700 de pesos (n.r: 5 dolari), un kilogram de pâine costă 400 de pesos (n.r: 3 dolari). La dificultatea de a face rost de mâncare se adaugă și majorarea taxelor de transport”.

Argentina e în criză economică de mai mulți ani, iar orice efort de redresare pare inutil. Aproape 40% din populația țării trăiește în sărăcie.

Mii de oameni au ieşit în stradă, joi, la Buenos Aires pentru a cere instaurarea unui „salariu universal” în Argentina.

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 14:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 14:14 // Actual //  Lupu Eduard

Istoria reală a unei femei de 32 de ani, agresată fizic și amenințată de soț, este relatată într-un nou spot social lansat de Ministerul Afacerilor Interne. Din fericire, victima a reușit să ceară ajutor la timp, să își salveze propria viață și viața viitorului copil.

„Am 32 de ani și lucrez în calitate de vânzătoare. Soțul nu este angajat. Într-o zi, când am revenit de la muncă, l-am găsit în stare de ebrietate. M-a amenințat că mă ucide pe mine și copilul pe care îl port. Am reușit la timp să scap și să chem poliția, care mi-a oferit ajutor și l-a îndepărtat. Îmi pare rău că nu am cerut ajutor mai devreme”, povestește protagonista, rolul căreia este jucat de o actriță a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Mesajul spotului social este adresat tuturor victimelor violenței în familie, care sunt încurajate să raporteze toate cazurile de abuz la numărul unic de urgenţă 112 sau la telefonul de încredere 08008 8008.

„Suntem alături, pentru că siguranța și viața ta contează. Sună la orice oră la 112 sau la telefonul de încredere 0 8008 8008. La Centrul de Justiție Familială vei fi ajutată și protejată de polițiști, medici, psihologi și alți specialiști calificați, care te vor consulta gratuit și vor fi alături de tine pe toată durata procesului de asistență și protecție. Știm prin ce treci și te vom ajuta să depășești aceste momente grele”, transmite MAI.

Prin lansarea acestui nou spot social, MAI continuă campania de sensibilizare a societăţii şi de încurajare a victimelor violenţei în familie pentru a raporta abuzurile şi să apeleze la ajutorul autorităţilor. Spotul precedent era adresat victimelor violenţei sexuale, iar îndemnul a rămas același: „Nu ești singură! Nu este vina ta! Ai încredere în puterea ta!”. 

„Prin lansarea aceastei campanii ne propunem să informăm, sensibilizăm şi să atragem atenţia societăţii asupra tuturor formelor de violenţă în familie care există, inclusiv a celei psihologice, care în ţara noastră nu este percepută ca formă a violenţei în familie”, notează MAI.

Conform datelor Ministerului de Interne, în perioada ianuarie – noiembrie 2023 au fost înregistrate 766 de cazuri de violență în familie, 11 dintre ele fiind soldate cu vătămarea corporală gravă şi decesul victimei. În anul 2022, 24 de femei şi-au pierdut viaţa urmare a acţiunilor violente în mediul familial.

Pentru a proteja victimele violenţei în familie, în 2023 au fost monitorizate 635 de ordonanțe de protecţie, emise de către instanţele judecătoreşti, dintre care în 554 de cazuri este vorba de monitorizare prin intermediul brățărilor electronice, aplicate agresorilor.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău