Cancelarul german în Canada, mari interese de afaceri și joc de v-ați ascunselea cu geopolitica și gazul lichefiat

22 Aug. 2022, 04:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Aug. 2022, 04:17 // Actual //  bani.md

Cancelarul Olaf Scholz (SPD) și ministrul Economiei, Robert Habeck (Verzi) merg duminică în Canada, cu o delegație de oameni de afaceri. Vizite la Montréal, Toronto și Stephenville, un oraș de coastă din Newfoundland, sunt planificate până marți, împreună cu premierul canadian, Justin Trudeau. Obiectivul călătoriei este cooperarea bilaterală în domeniile climei și energiei, anunță guvernul german.

Mai exact, este planificată semnarea unui acord de cooperare pe tema hidrogenului. Gazul natural lichefiat (GNL) pare a nu fi pe ordinea de zi. Din cauza lipsei infrastructurii de export, furnizarea de gaz canadian în Europa este dificilă.

Nu e public dacă, pe lângă politica energetică, ar urma să fie discutate și chestiuni geopolitice, precum cooperarea NATO și relația cu Rusia și China. Cancelarul și vicecancelarul sunt însoțiți de o duzină de reprezentanți din mediul economic.

Economia germană speră că aceasta vizită la nivel înalt va oferi un impuls semnificativ relațiilor comerciale dintre cele două țări. „Vizita cancelarului în Canada trimite un semnal important pentru economia germană, intens activă pe plan internațional”, a declarat președintele Asociației Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK), Peter Adrian, înainte de plecarea celor doi șefi de guvern la Montreal.

Comerțul exterior german se confruntă cu provocări majore din cauza problemelor existente pe sursele și lanțurile de aprovizionare, precum și a schimbărilor pe piețele de vânzare, din cauza războiului din Ucraina.

„Pentru a realiza această realiniere a economiei noastre internaționale, sunt necesare parteneriate noi și, în același timp, mai intense”, a spus Adrian. „În acest sens, vizita în Canada a cancelarului federal și a ministrului Economiei vine la momentul potrivit”.

Șeful DIHK speră că ratificarea acordului de liber schimb CETA, dintre UE și Canada, care este așteptată în toamnă, va da un nou impuls relațiilor comerciale. „Ar da un semnal eficient pentru piețele deschise și comerțul bazat pe reguli, în vremuri dificile de politică comercială”.

Adrian a subliniat că volumul anual al comerțului cu mărfuri a crescut cu o cincime, de când a început aplicarea provizorie a acordului CETA, în 2017.

Potrivit anunțului oficial, va fi vorba despre calculatoare cuantice, un acord referitor la hidrogen și o centrală eoliană în Newfoundland. Deși Canada este al șaselea mare producător de gaze din lume, nu s-au anunțat discuții despre livrări viitoare de gaz lichid, sau despre terminale GNL.

Există motive pentru care gazul nu este discutat, cel puțin public, în timpul vizitei. Scandalul din jurul turbinei cu gaz pentru conducta Nord Stream 1 din Marea Baltică și-a pus amprenta asupra Canadei. De atunci, relațiile germano-canadiene au fost sub presiune.

Componenta a fost în revizie la Montreal, Canada, la jumătatea lunii iunie. În același timp, Kremlinul a redus livrările de gaze către Germania prin Nord Stream 1, dând vina pe componenta lipsă. Din cauza sancțiunilor, Canada nu a vrut să elibereze turbina, pentru transportul retur în Rusia. Și a făcut-o abia după ce guvernul german a cerut acest lucru.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 17:20 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina și Uniunea Europeană au convenit asupra unui nou cadru de comerț agricol, după expirarea regimului temporar care a eliminat, timp de peste doi ani, taxele vamale și cotele pentru produsele agricole ucrainene. Noul acord încearcă să reconcilieze sprijinul pentru economia Ucrainei cu nemulțumirile crescânde ale fermierilor din mai multe state membre ale UE, care s-au plâns de impactul importurilor masive și ieftine din est.

Comisia Europeană a anunțat că noul regim nu mai permite acces nelimitat pe piața europeană, dar extinde semnificativ cotele la produse sensibile, cum ar fi zahărul, carnea de pasăre, ouăle, grâul, porumbul și mierea – față de cele prevăzute anterior în Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Totodată, unele produse precum lactatele, ciupercile și sucurile vor beneficia de liberalizare totală. Acordul include și o clauză de protecție care permite UE sau Ucrainei să restricționeze importurile dacă acestea provoacă dezechilibre majore pe piață.

Ucraina s-a angajat să-și alinieze standardele agricole la normele UE până în 2028, inclusiv în domenii precum bunăstarea animalelor și utilizarea pesticidelor. În schimb, a obținut păstrarea, în mare parte, a volumului comerțului actual, potrivit negociatorului Taras Kačka, care a declarat că este „o afacere foarte bună”.

Bruxellesul a obținut și concesii importante: Kievul a acceptat să crească semnificativ cotele pentru importurile europene de carne de porc, carne de pasăre și zahăr și să reducă sau să elimine taxe pentru alte produse. Potrivit Comisiei Europene, această deschidere va aduce beneficii fermierilor europeni, în special celor din statele vecine cu Ucraina.

Acordul vine după luni de tensiuni. Fermierii din țări precum Polonia, Slovacia și Franța au organizat proteste masive împotriva avalanșei de produse agricole ucrainene. Mai multe state au adoptat măsuri unilaterale de restricționare a importurilor, iar Bruxellesul a fost forțat să reintroducă controale temporare. Deși accesul Ucrainei pe piața UE va fi mai restricționat decât în perioada 2022–2024, noul acord păstrează o deschidere semnificativă, cu accent pe echilibru și adaptare progresivă la normele europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO