Rusia mai dă o lovitură pe plan economic: Afaceri uriașe cu firme mari din lume, într-un domeniu vital pentru Moscova

31 Aug. 2022, 05:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Aug. 2022, 05:07 // Actual //  Lupu Eduard

Un decret semnat de Vladimir Putin la începutul lunii iulie 2022, prevedea că o companie de stat din Rusia nou înființată va prelua drepturile și obligațiile firmei Sakhalin Energy Investment Co, o societate mixtă care gestiona proiectul de petrol și gaze. Acum, Tokyo Gas, cel mai mare furnizor de gaze din Japonia a semnat un acord pe termen lung de cumpărare de GNL (gaze naturale lichefiate) cu noul operator rus al proiectului Sakhalin-2.

Săptămâna trecută, cea mai mare firmă de producere a energie din Japonia, JERA, a anunțat că a semnat și ea un alt acord pe termen lung cu GNL cu Rusia, pentru a-și menține aprovizionarea din proiectul Sakhalin-2, potrivit Oil Price.

Foarte multe companii din Occident au anunțat în ultimele luni că au abandonat proiectele comune cu Rusia, după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie 2022.

Unele companii au reușit să renunțe la participarea lor, precum Norway Equinor, care a ieșit din proiectele comune cu Rusia, ”în conformitate cu legislația națională și a UE privind sancțiunile împotriva Rusiei”.

La proiectul de gaze și petrol Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, Shell, Mitsui și Mitsubishi, ultimele două din Japonia erau acționari minoritari. Shell din Marea Britanie a anunțat că va părăsi proiectul comun cu Rusia, căutând cumpărători pentru participația sa la Sakhalin-2.

În prezent, Japonia achziționează aproximativ 9% din totalul de GNL din Rusia, iar majoritatea cantității provine din proiectul Sakhalin-2.

Proiectul Sakhalin-2, era un joint-venture între Gazprom din Rusia, care deținea 50%, Shell (27,5%), Mitsui (12,5%) și Mitsubishi (12,5%). El a fost dezvoltat în două etape, după o investiție estimată la 20 de miliarde de dolari.

Companiile japoneze Mitsui și Mitsubishi nu au luat încă o decizie privind continuarea afacerilor din proiectul Sakhalin-2 din Rusia.
Să menționăm faptul că bugetul Rusiei depinde în proporție de 45-50% de veniturile realizate de exporturile de petrol și gaze ale sale, iar livrările de gaze ale Moscovei către UE au scăzut cu 75% în ultimele 12 luni.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău