Rusia nu va mai livra petrol, gaze naturale şi cărbune ţărilor care-i plafonează preţul hidrocarburilor

08 Sept. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Sept. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin a decis să nu mai livreze nici petrol şi nici gaze naturale ţărilor care plafonează preţul hidrocarburilor vândute de către Moscova. Liderul de la Kremlin a mai precizat că Occidentul a apelat la măsuri „stupide”.

Rusia nu va mai livra nici petrol şi nici gaze naturale ţărilor care plafonează preţul hidrocarburilor vândute de către Moscova, a transmis miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, la Forumul Economic al Estului dedicat Asiei, la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

O plafonare a preţurilor „ar fi o decizie absolut stupidă”, a spus Putin la Forumul de la Vladivostok. „Nu vom mai livra absolut nimic, dacă este împotriva intereselor noastre economice. Nici gaze naturale, nici petrol, nici cărbune (…). Nimic”, a subliniat liderul de la Kremlin, potrivit AFP.

Plafonarea prețului petrolului rusesc

Din 5 decembrie, prețul petrolului rusesc ar putea avea un plafon dincolo de care Moscova nu îl va mai putea vinde, a anunțat G7 (Statele Unite, Italia, Germania, Franța, Marea Britanie, Canada, Japonia) în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de finanțe, în Germania.

Decizia de a plafona prețul petrolului rusesc are drept obiectiv să diminueze resursele Kremlinului pentru a pune capăt războiul din Ucraina. Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, explică faptul că, de exemplu, pentru a limita veniturile Rusiei derivate din vânzările către țări terțe, Uniunea Europeană nu va garanta asigurarea navală pentru cei care transportă petrol sau produse petroliere rusești la prețuri mai mari.

Intenția este de a implementa plafonul în conformitate cu calendarul sancțiunilor UE asupra petrolului rusesc, care încep pe 5 decembrie. „Plafonarea prețului va fi stabilită la un nivel bazat pe o serie de date tehnice și va fi decis de întreaga coaliție înainte de implementarea sa”, au scris liderii G7 în declarația finală, adăugând: „Prețurile viitoare vor fi comunicate public în mod clar și transparent”.

Cu toate astea, Rusia a transmis că decizia Occidentului va destabiliza foarte mult piețele petroliere și că autoritățile din UE trebuie să își asume acest lucru, potrivit RADOR. Creșterea prețurilor la energie a crescut dramatic inflația, iar consumatorii au ajuns la capătul puterilor.

Realitatea Live

21 Mai 2024, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 10:59 // Actual //  Lupu Eduard

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, a lansat acuzații grave privind construcția drumului Leova-Bumbăta, sugerând că acesta ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

Bujoreanu a cerut ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, și președintelui Maia Sandu să facă publice contractele de execuție, inclusiv devizele de cheltuieli, pentru a clarifica situația. „Spînu a făcut publice documentele, însă ce vreți este acolo numai nu devizele de cheltuieli,” a spus primarul.

Primarul a adăugat că Centrul Național Anticorupție (CNA) a realizat o expertiză a contractelor, dezvăluind costuri supraestimate cuprinse între 3 și 4 milioane de euro. Bujoreanu a solicitat încă o dată ministrului Spînu să publice devizele de cheltuieli pentru a clarifica aceste discrepanțe.

„Dacă este adevărat că există o expertiză, aceasta ar fi stat la baza pornirii urmăririi penale împotriva șefului Administrației de Stat a Drumurilor. Crede cineva că un șef de întreprindere semnează un contract de 262 milioane de lei fără să cunoască ministrul? Nu este așa. Mai mult, lucrările au început în iulie, dar contractul a fost semnat în septembrie. Ce companie începe lucrările în avans fără să aibă certitudinea că va fi selectată? Ulterior, în luna februarie, Spînu pleacă la președinție. Aici sunt foarte multe semne de întrebare. Eu sunt martor în acel dosar,” a punctat Bujoreanu.

Costul lucrărilor de construcție a drumului de acces – 3,6 km – și a infrastructurii punctului de frontieră Leova – Bumbăta se ridică la suma de 252,23 milioane de lei, iar finalizarea lucrărilor era planificată pentru luna noiembrie a acestui an. Iinițial, pentru construcția drumului erau prevăzuți 260 de milioane de lei.

Un calcul elementar arată că fiecare kilometru de drum a costat circa 3,5 milioane de euro, fiind cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău