(FOTO) Două prietene din Drăsliceni, Criuleni s-au avântat în business chiar în pandemie. Au lansat o afacere dulce

07 Sept. 2022, 18:04
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Sept. 2022, 18:04 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Victoria Bakery cu numele comercial Veranj, este o cofetărie deschisă de două prietene – Vera și Angela din Drăsliceni, raionul Criuleni – a căror nume a stat și la baza brandului. Acestea au înființat compania la începutul anului 2020, chiar în timp ce pandemia închidea toate afacerile din zona HoReCa și încuia oamenii în casele lor.

Femeile s-au specializat în producția de torturi și prăjituri, în prezent oferta lor ridicându-se la 32 de tipuri de torturi și 12 tipuri de prăjituri, plus cele făcute la comandă.

Cele două antreprenoare au primit o finanțare nerambursabilă de 7100 Euro pentru procurarea unor utilaje noi în cadrul Programului Femei în Afaceri, derulat de Organizația pentru Dezvoltarea IMM-urilor (ODIMM), în prezent Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Programul este finanțat de Uniunea Europeană, care a alocat în acest sens 1,5 milioane Euro prin intermediul Programului „Support to SMEs in Rural Areas”.

Banii au fost folosiți pentru procurarea echipamentului, precum și pentru lansarea site-ului, crearea unei pagini de Facebook și Instagram.

Astăzi, întreprinderea are 70 de angajați, iar fondatoarele sunt mulțumite de primii trei ani de activitate, în care, conform statisticilor, dau faliment o mare parte din start up-uri. Angela Tcaci și Vera Julidova au, dimpotrivă, planuri mari de viitor și și-ar dori un nou sprijin de la ODA, în special, care ar ajuta la procurarea echipamentelor de economisire a energiei, deosebit de relevante astăzi, precum și ajutor în căutarea unor alternative la gazele naturale și energia electrică.

Realitatea Live

27 Sept. 2022, 04:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2022, 04:46 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, au anunţat luni că vor investi 70 de milioane de dolari în firmele din sectorul tehnoloc şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Într-un comunicat de presă, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a informat că va investi 30 de milioane de dolari într-un fond gestionat de firma de private equity Horizon Capital. Separat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a informat că va investi acum 40 de milioane de dolari în acelaşi fond gestionat de Horizon Capital, adăugând că ar putea să adauge alte 10 milioane de dolari la o dată ulterioară.

„Industria de IT din Ucraina rămâne un punct luminos într-o economie care a pierdut aproape cinci milioane de locuri de muncă începând din luna februarie 2022, din cauza războiului”, a informat Corporaţia Financiară Internaţională (IFC).

La rândul său, BERD a precizat că fondul Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), gestionat de Horizon Capital, intenţionează să strângă un total de 250 de milioane de dolari în următoarele 12 luni pentru a face investiţii de capital, variind între 10 şi 30 de milioane de dolari, concentrându-se pe IMM-urile din tehnologie şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Analiştii se aşteaptă ca economia Ucrainei să se contracteze cu 30-35% în acest an, în timp ce Banca Mondială a estimat la aproape 350 de miliarde de dolari costurile reconstruirii Ucrainei după invazia rusească.

„Unele firme au încetat operaţiunile, iar altele au fost forţate să se adapteze la noua realitate a perturbărilor logistice, lipsă de carburant, mutarea facilităţilor de producţie şi a personalului, controale valutare mai stricte şi lipsă de finanţare”, a subliniat BERD.

IFC, parte din Grupul Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din pieţele emergente. Instituţia activează în peste 100 de ţări. În anul fiscal 2022, IFC a angajat o sumă-record de 32,8 miliarde dolari americani companiilor private şi instituţiilor financiare din ţări în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat de a pune capăt sărăciei extreme şi de a stimula prosperitatea comună în timp ce economiile se confrunta cu impactul crizelor globale.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău