Pionul lui Putin amenință UE. Budapesta vrea să scape de sancțiuni trei oligarhi apropiați de liderului de la Kremlin

08 Sept. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Sept. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul maghiar, Viktor Orban cere scoaterea unor oligarhi ruși, apropiați de Vladimir Putin de pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană. În caz contrar, amenință premierul de la Budapesta, țara sa se va opune instituirii altor sancțiuni împotriva Rusiei, la nivelul Uniunii Europene.

Cei trei oligarhi pe care Ungaria îi vrea scoși de pe lista de interdicție a vizelor și de înghețare a activelor sunt Alișer Usmanov, Piotr Aven și Viktor Rașnikov. Amenințarea Budapestei vine în contextul în care Uniunea Europeană vrea să reînnoiască lista persoanelor aflate sub sancțiuni pentru încă șase luni. Ambasadorii UE se vor întâlni pe 7 septembrie pentru a discuta acest subiect, înainte de termenul limită de expirare, pe 15 septembrie.

Pentru a actualiza această listă, care cuprinde în prezent 1.217 persoane și 108 entități este nevoie de un vot în unanimitate. Lista a fost extinsă pe parcursul anului, pe măsură ce Bruxelles-ul și-a intensificat eforturile de pedepsire a Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Cine sunt oligarhii apărați de Viktor Orban

Uniunea Europeană îl numește pe Usmanov un „oligarh pro-Kremlin cu legături deosebit de strânse cu președintele rus Vladimir Putin”. Acesta este văzut drept un pion important în rezolvarea problemelor de afaceri ale lui Vladimir Putin. Iar acest lucru poate fi și motivul pentru care Viktor Orban, de asemenea, un apropiat al Kremlinului, dorește să-l scoată de pe lista sancționaților. În urma acestor sancțiuni, a fost confiscate un iaht în valoare de 600 de milioane de dolari – cel mai mare din lume – asociat cu numele lui Usmanov. Miliardarul rus a contestat fără succes sancțiunile la Curtea Europeană de Justiție.

Despre cel de-al doilea oligarh, Piotr Aven, Uniunea Europeană spune că se numără printre „cei aproximativ 50 de oameni de afaceri ruși bogați care se întâlnesc în mod regulat cu Vladimir Putin la Kremlin. El nu acționează independent de intențiile președintelui”.

Viktor Rașnikov a fost adăugat pe listă în luna martie, după ce Bruxelles-ul l-a descris ca fiind „un oligarh rus important, deținător și președinte al consiliului de administrație al companiei Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK). MMK este unul dintre cei mai mari plătitori de taxe din Rusia”.

Budapesta mai cere și ca anumite organizații umanitare care au afaceri cu bănci rusești să fie scoase de pe lista sancțiunilor, conform Europa Liberă.

Viktor Orban l-a salvat pe patriarhul Kiril de sancțiuni

La 3 iunie, Uniunea Europeană a ajuns la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, după discuții dificile cu Ungaria. Pentru a evita veto-ul lui Viktor Orban, statele membre au eliminat numele patriarhului Moscovei de pe lista neagră a UE.

Kirill și alte personalități ruse au fost trecute pe lista neagră a persoanelor și entităților despre care se presupune că ar fi implicate în operațiunea militară rusă din Ucraina. Clericul a ajuns de multe ori pe primele pagini ale ziarelor pentru că a „binecuvântat” războiul declanșat de Vladimir Putin. El a încercat să justifice planurile expansioniste ale Moscovei și drept consecință, a fost considerat una dintre vocile Kremlinului.

În aceste condiții, în care nu reușește să determine o anulare a sancțiunilor impuse Rusiei, Viktor Orban pare că și-a propus să-i salveze pe toți oligarhii apropiați ai lui Vladimir Putin.

Bruxelles-ul atrage atenția subminării statului de drept

De partea cealaltă, oficialii europeni cred că Ungaria se folosește de reînnoirea sancțiunilor pentru a determina Bruxelles-ul să aprobe fondurile UE care i-au fost interzise până acum din cauza problemelor legate de statul de drept.

Ungaria nu a mai beneficiat de fonduri europene din cauza legilor controversate adoptate de Viktor Orban și Guvernul său. Corupția, migrația, drepturile comunității LGBTQ și standardele democratice sunt considerate vulnerabilități ale guvernului de la Budapesta.

În aceste condiții, Comisia Europeană a refuzat să aprobe planul de redresare economică al Ungariei după pandemia de Covid și a acuzat Guvernul lui Orban de subminarea statului de drept.

Orban caută bunăvoința Comisiei Europene

Viktor Orban, considerat un apropiat al Kremlinului și al lui Vladimir Putin, a criticat poziția UE față de Moscova. Acesta s-a opus sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, preluând mesajele Moscovei. Budapesta s-a distanțat de Bruxelles și în ceea ce privește plata gazului rusesc în ruble și nu a permis transferul de armament către Ucraina.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău