Cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova se va lista la Bursa de Valori București

08 Sept. 2022, 09:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
08 Sept. 2022, 09:52 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Cea mai mare instituție financiară din Moldova, maib, a decis cu privire la o plasare de acțiuni (IPO) la Bursa de Valori București.

Echipa maib a luat inițial în considerare mai multe piețe unde ar putea plasa actele băncii, dar decizia a fost luată în favoarea Bucureștiului, a anunțat, într-o conferință de presă la Chișinău, președintele băncii, Giorgi Shagidze, citat de Infotag.

Variantele indicate anterior pentru listare erau Londra, Amsterdam, Varșovia și București.

Banca are 58 de sucursale, 62 de agenții, peste 2.200 de angajați și circa 900.000 clienți activi, dintre care 443 clienți corpotativi, având un portofoliu de credite de peste 19 miliarde lei moldovenești (981 milioane euro) și depozite de peste 26 miliarde lei moldovenești. El a precizat că IPO-ul va juca rolul unui flagship pentru integrarea afacerilor moldovenești pe piața financiară internațională.

„Când cea mai mare bancă emite un IPO, aceasta acționează ca o poartă deschisă pentru a atrage noi investitori în țară. Se uită la țară, în general, și apoi își asumă riscurile investiției. Prima lor decizie va fi să investească în maib, iar apoi în alte active din Moldova”, a spus bancherul. Banca se pregătește să plaseze titluri de valoare în prima jumătate a anului 2023, dar nu exclude posibilitatea ca acest lucru să se întâmple mai devreme.

În 2018, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), alături de două fonduri de private equity, a cumpărat un pachet de peste 41% din acțiunile Moldova Agroindbank, cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova. Prețul tranzacției se ridică la circa 23 de milioane de euro. BERD a cumpărat participația la B.C. Moldova Agroindbank S.A (maib), alături de fondurile Invalda și Horizon Capital, de la Agenția Proprietății Publice din Republica Moldova, achiziția fiind făcută prin intermediul companiei HEIM Partners, deținută de cele trei cumpărători.

BERD este un investitor important în sectorul bancar din Republica Moldova și cel mai mare investitor instituțional în economia moldovenească. Totodată, BERD, care este și acționar minoritar la Banca Transilvania, a sprijinit intrarea băncii românești în acționariatul Victoriabank, a treia instituție de credit de peste Prut. Banca Transilvania a cumpărat 44,6% din acțiunile Victoriabank. Cumulat, BERD și Banca Transilvania dețin împreună 72,2% din Victoriabank.

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău