Pieţele devastate de inflaţie lasă investitorii fără niciun loc unde să se ascundă

19 Sept. 2022, 05:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2022, 05:44 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru investitorii afectaţi de inflaţie, anul care deja era foarte prost începe să arate şi mai rău.

În timp ce preţurile acţiunilor s-au prăbuşit şi obligaţiunile au fost lovite de cele mai mari pierderi din ultimele decenii, creşterea preţurilor de consum a transformat câteva colţuri ale pieţelor financiare în refugii profitabile la începutul acestui an. Preţurile petrolului s-au redresat. Şi alte mărfuri au făcut la fel. Chiar şi creşterea preţurilor locuinţelor şi a chiriilor a sprijinit sectorul imobiliar.

Acest lucru vine după ce creşterea persistentă a inflaţiei de bază este pe cale să determine Rezerva Federală să continue cea mai agresivă serie de majorări ale ratelor dobânzii din ultimele decenii. Iar asta este o veste proastă pentru activele de toate felurile.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania şi de la Universitatea din Hong Kong a constatat că acţiunile, obligaţiunile, mărfurile şi trusturile de investiţii imobiliare sunt toate expuse la pierderi atunci când inflaţia de bază creşte în mod neaşteptat, conform datelor din 1963 până în 2019.

„În prima jumătate a anului, când inflaţia din energie şi alimente a crescut mai repede decât cea de bază, mărfurile s-au descurcat foarte bine şi păreau acoperite excelent împotriva inflaţiei”, a declarat Nikolai Roussanov, profesor de finanţe la Wharton School of the University of Pennsylvania, coautor al studiului. „Dar când preţurile la energie au început să scadă, am văzut că această corelaţie se inversează şi, în general, mărfurile nu se mai descurcă atât de bine.”
Schimbarea se adaugă la perspectivele tot mai sumbre ale pieţelor financiare globale, care au fost afectate puternic în acest an, deoarece băncile centrale din întreaga lume au înăsprit politica monetară, marcând o ruptură bruscă de la era banilor ieftini care a ajutat acţiunile şi obligaţiunile să se redreseze în timpul pandemiei.

Marţi, Departamentul Muncii din SUA a raportat că indicele principal al preţurilor de consum a crescut cu 6,3% în august faţă de anul precedent, prima accelerare din martie. Cifrele au spulberat speranţele investitorilor privind o încetinire a creşterii economice şi au consolidat aşteptările ca Fed să majoreze, la 21 septembrie, dobânda sa cheie cu trei sferturi de punct procentual pentru a treia oară consecutiv.

O astfel de înăsprire agresivă creşte riscul unei încetiniri bruşte a economiei care ar afecta profiturile corporatiste şi cererea de mărfuri precum petrolul.

Indicele S&P 500 s-a prăbuşit cu peste 4% numai marţi, în urma raportului privind inflaţia, şi a încheiat săptămâna în scădere cu aproape 5%. Indicele Bloomberg al materiilor prime s-a prăbuşit cu 3% de marţi. Iar randamentele titlurilor de trezorerie au urcat, împingând datoria guvernamentală americană la o pierdere de peste 11% în acest an, de departe cea mai mare pierdere de la începutul indicelui Bloomberg, în 1973. Dolarul american a fost printre puţinele puncte luminoase, moneda fiind trasă în sus de creşterea ratelor dobânzilor.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău