Război, criză economică, lupte pentru putere: IARNA lungă care se anunță pentru Rusia

19 Sept. 2022, 04:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Sept. 2022, 04:45 // Actual //  bani.md

Vine toamna și se apropie iarna, iar pentru Rusia, problemele se adună după contraatacul ucrainean la două sute de zile de la invazia Moscovei în țara vecină.

Contraofensiva ucraineană și problemele Rusiei / Nevoia unei victorii majopre înainte de iarna

Declanșarea contraofensivei ucrainene în estul națiunii deschide scenarii complexe și de data aceasta Moscova se află de partea atacatorului nevoit să dea înapoi și nu a apărătorului feroce, pe măsură ce se apropie treptat toamna și iarna, care în întinderile sarmatice începe adesea să se facă simțită de la sfârșitul lui octombrie, scrie Inside Over.

Astăzi, obiectivul Rusiei este de a stopa contraofensiva ucraineană și de a obține un succes major înainte ca noroiul și gheața să blocheze perspectivele de avansare.

Dar trupele trimise de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să desfășoare operațiuni ofensive lipsite de sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivei ucrainene care continuă să avanseze în Harkov, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de duminică dimineață.

Toate aceste acțiuni fără sens ale trupelor rusești par ”robotice” și sunt departe de ”realitățile” frontului.

Fronturi de criză pentru Moscova
Situația nu este roz pentru Vladimir Putin și cercul său de putere pe măsură ce fereastra de contraatac a ofensivei Ucrainei se îngustează, iar venirea sezonului ploios cu noroiul aferent prevestește un impas militar. Liderii ruși văd cum spațiul pentru o mișcare de mare valoare strategică se micșorează înainte de sfârșitul anului 2022.

Nu este o situație bună nici pentru diplomația unei țări care se află într-un punct periculos, încolțită de Europa și de Statele Unite ca partener și tratată de acestea ca rival economic, care intenționează să ducă împreună un război al nervilor și al sancțiunilor.

Un război în care arma supremă pe care Rusia o poate folosi, blocarea livrărilor de energie către Europa, ar fi, în lumina celor mai recente date, cu totul altceva decât favorabilă economiei țării, deja obligată să-și ardă excedentul comercial în vară.
Și, în general, este puțin probabil ca situația să fie favorabilă pentru populație dacă daunele aduse sistemului național vor continua, așa cum prevăd datele Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării Economice privind consecințele sancțiunilor.

O economie în dificultate

Agenția rusă de statistică a publicat datele pentru perioada ianuarie-iunie 2022, cele mai recente disponibile, menționând că producția industrială în iunie 2022 a scăzut cu 1,8% față de iunie anul trecut, în timp ce cifra de afaceri din transporturi a scăzut cu 5,8%.

Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu aproape 10%. Inflația a fost de 15,9%.

Veniturile reale ale populației au scăzut cu 0,8% în prima jumătate a anului 2022 față de prima jumătate a anului 2021.

„Ministerul rus al Dezvoltării Economice”, notează Gis Report, „prevede că în 2022 și 2023 economia țării se va contracta cu 4,2% și, respectiv, 2,7%, și abia în 2024 se va relua creșterea (cu 3,7%)”, estimări mai optimiste decât cele ale Băncii Centrale a Rusiei, condusă de Elvira Nabiullina.

Mobilizare sau economie de război?

Reconversia industrială este deja o realitate
Scenariul pentru țara condusă de Vladimir Putin este complicat și mai mult de faptul că, din mai multe părți, numeroși ofițeri, foști ofițeri sau analiști militari, dar și propagandiști ai Kremlinului fac presiuni asupra sa pentru a ordona mobilizarea generală a trupelor și a oficializa acea declarație de război împotriva Ucrainei care astăzi nu există decât în fapt, datorită retoricii de acum învechite a operațiunii militare speciale.

O astfel de perspectivă trebuie privită ca fiind îndepărtată și problematică pentru întreaga arhitectură de consens a lui Putin, care se teme în primul rând că retorica anti-război se va răspândi în marile orașe, Moscova și Sankt Petersburg în primul rând, ai căror cetățeni au fost în mare parte scutiți, până acum, de implicarea în complexa campanie din estul Ucrainei.

Rusia ar putea mai degrabă să caute o soluție alternativă, cum ar fi o mobilizare tot mai mare a aparatului industrial în scopuri de război, care să fie combinată cu un refuz de a mobiliza în general populația națională.
În multe sectoare, reconversia industrială este deja o realitate.

Lupte pentru putere ți contestare pe plan intern

Inegalitățile socio-economice grave ale țării și natura agresivă a sancțiunilor occidentale au determinat mulți analiști să creadă că agresiunea SUA și UE împotriva economiei sale ar duce la prăbușirea Rusiei.
Eșecurile militare ale Rusiei în războiul cu Ucraina stârnesc o nouă opoziție față de președintele Vladimir Putin, potrivit a doi politicieni locali care iau atitudine împotriva acestuia.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală