Povestea omului care, după o discuţie cu tatăl său, a deschis o afacere supranumită astăzi Netflixul cărţilor

25 Sept. 2022, 13:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
25 Sept. 2022, 13:51 // Bani și Afaceri //  bani.md

O discuţie cu tatăl său, un partener de business şi un apartament – de atât a avut nevoie Trip Adler pentru a pune bazele Scribd, supranumită adesea Netflixul cărţilor. Astăzi, platforma include peste 1 milion de titluri şi are zeci de milioane de utilizatori, noteaza businessmagazin.ro.

Născut în familia unui neurochirurg-antreprenor şi crescut în Palo Alto, California, centru global al tehnologiei şi inovaţiei, John R. „Trip“ Adler şi-a ales la rândul său o carieră ca antreprenor în industia tech.

După ce a terminat liceul, s-a înscris la Harvard, universitate pe care a absolvit-o cu o diplomă în biofizică. După facultate a avut mai multe iniţiative antreprenoriale, printre care s-au numărat o companie de ride-sharing, un call center şi o platformă social media (Rate your happiness). Ideea de a lansa Scribd i-a venit în urma unei discuţii cu tatăl său, care întâmpinase dificultăţi în publicarea unei lucrări academice într-un jurnal medical.

L-a angrenat în proiect pe Jared Friedman, coleg de facultate, alături de care s-a înscris în Y Combinator, în vara anului 2006. La nici un an distanţă, într-un apartament din San Francisco, lua naştere Scribd.

Deşi avea să intre pe profit abia în 2012, businessul a avut din start un succes rapid, la doi ani de la lansare fiind clasat în top 20 cele mai de success site-uri de social media. În 2009 a fost lansat magazinul online, iar la scurt timp după, antreprenorii încheiau o înţelegere cu Simon & Schuster pentru a vinde e-book-uri. În octombrie 2013, Scribd a lansat abonamentele pentru cărţi electronice, semnând un contract cu HarperCollins pentru a importa colecţia acestora pe platformă. Iniţial, modelul de business permitea tuturor abonaţilor descărcări nelimitate, însă din 2018 acest serviciu a devenit taxabil.

Adler e pasionat de surf şi cântă la saxofon. El a fost inclus în 2013 pe lista de pionieri din tech realizată de Time, cât şi pe lista celor mai de succes tineri antreprenori ai Bloomberg Businessweek. În 2019, Scribd a obţinut o finanţare de 58 de milioane de dolari, ce a fost condusă de Spectrum Equity. Cu 80 de milioane de utilizatori în prezent, platforma are în portofoliu în jur de 1 milion de titluri de la aproape 1.000 de edituri.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO