Vladimir Putin, aniversare de coșmar. Veștile de pe front i-au stricat ziua de naștere

08 Oct. 2022, 04:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Oct. 2022, 04:36 // Actual //  bani.md

În ciuda faptului că este unul dintre cei mai puternici oameni din lume, este puțin probabil ca președintele Vladimir Putin să se simtă invincibil la cea de-a 70-a aniversare.

Invazia brutală a Ucrainei de către Putin a fost condusă de o aparentă dorință de a recuceri vechiul imperiu al Rusiei, de a revendica pământul pe care el îl considera rusesc. La un moment dat, el s-a comparat ca și cuceritorul rus Petru cel Mare. El se aștepta la o victorie rapidă cu puțină opoziție, sperând să detroneze guvernul Ucrainei, să-și afirme voința dincolo de granițele Rusiei și să demonstreze că NATO este ineficientă.

În schimb, Ucraina a purtat o luptă acerbă, forțând Rusia să se întoarcă din capitala Kiev și constrângându-l pe Putin să reducă drastic scopul războiului de a cuceri regiunea de est Donbas. După opt luni de încercări, armata Rusiei, cândva de temut, nu și-a atins aproape niciunul dintre obiectivele sale.

Situația l-a forțat pe Putin să anunțe un proiect nepopular, provocând un exod de bărbați din țara sa și subminându-i stăpânirea asupra puterii. Există proteste interne împotriva eforturilor sale de mobilizare și chiar și mass-media rusă, de obicei loială, și oficialii lui Putin, recunosc cât de greu merge războiul.

Fiecare înfrângere a Rusiei încurajează aliații occidentali ai Ucrainei să-și intensifice sprijinul, erodând ceea ce odată a fost un pesimism larg răspândit, în special în capitalele europene, care susținea că Ucraina nu are nicio șansă de victorie. Confruntat cu aceste eșecuri, Putin a fost lăsat să amenințe că va desfășura arme nucleare – o mișcare disperată care l-a lăsat și mai izolat.

Situația cu care se confruntă Putin

Putin a spus că atacul său asupra Ucrainei este menit să contracareze extinderea NATO către granițele Rusiei. Dar invazia sa a dus doar la o creștere a sprijinului pentru alianța militară, națiunile neutre de multă vreme, Suedia și Finlanda, abandonând această poziție pentru a începe procesul de aderare.
În anii trecuți, Putin s-a întâlnit cu liderii unor națiuni puternice precum China și Japonia, poziționând Rusia printre cele mai importante națiuni ale lumii.

În 2022, în ciuda împlinirii celei de-a 70-a aniversări, planurile lui Putin erau diferite. Acestuia îi va fi greu să se împace cu gândul că este un lider al unei națiuni izolate, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO