„Salutările calde” trimise de Agenţia Internaţională a Energiei Europei: Iarna 2023-2024 ar putea fi mai dificilă

12 Oct. 2022, 15:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Oct. 2022, 15:42 // Actual //  bani.md

Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, a avertizat miercuri că iarna 2023-2024 ar putea fi chiar mai dificilă decât cea care urmează în ceea ce priveşte preţurile la gaze, relatează agenţia EFE, citată de economica.ro.

„Următoarea iarnă ar putea fi inclusiv mai dificilă decât aceasta. Trebuie să începem deja să ne pregătim pentru următoarea iarnă”, a spus Birol la sosirea la un consiliul informal al miniştrilor Energiei din ţările Uniunii Europene, care are loc la Praga.

El nu a respins în mod direct posibilitatea introducerii unui plafon pentru preţul importurilor de gaze în UE, aşa cum propun 17 state state, printre care Belgia, Franţa, Italia, Polonia sau Spania, dar la care se opun Germania, Ţările de Jos, Estonia, Austria sau Ungaria.

„Dacă se va introduce, ar trebui să fie la un nivel la care Europa să nu utilizeze avantajul său pe pieţele internaţionale, în special anul viitor, când pieţele vor fi şi mai presate”, a spus oficialul IEA.

Ţările care susţin această măsură cred că este esenţial ca UE să-şi arate importanţa pe piaţa globală, fiind un mare cumpărător internaţional, în timp ce statele care o resping consideră că poate compromite securitatea aprovizionării şi că este mai bine să se negocieze cu furnizori fiabili.

Este poziţia pe care o susţine şi secretarul german de stat pentru Acţiuni Climatice, Sven Giegold, care a semnalat că dezbaterea privind un plafon pentru preţul gazelor „este confuză”, pentru că vorbeşte despre diferite opţiuni şi, în plus „puţină lume cere un plafon simplu pentru gazul natural lichefiat”.

„Experţii sunt de acord că piaţa de GNL este globală şi dacă limităm preţul gazului la un nivel destul de scăzut nu vom primi niciun gaz”, a spus el, pentru ca ulterior să semnaleze că este diferit cazul gazoductelor, pentru că există o relaţie între piaţa spot şi piaţa pe termen lung şi „problema este găsirea unei forme de a decupla aceste două preţuri”.

„Situaţia este mult mai bună decât credeam în primăvară că va fi. Există problema preţurilor, dar e secundară”, a spus, la rândul său, ministrul estonian al Energiei, Riina Sikkut.

„Trebuie să vorbim cu furnizorii noştri de încredere, de la Norvegia la Statele Unite sau Qatar, pentru că acestea sunt ţările care pot atenua presiunea pe securitatea aprovizionării şi pe partea de preţuri, şi este pasul logic care trebuie făcut primul”, a afirmat şi ministrul austriac de resort, Leonore Gewessler.

La rândul său, ministrul Petrolului şi Energiei din Norvegia, Terje Aasland, a declarat că ţara sa ‘nu recomandă un plafon pentru preţul gazelor”.

„Cred că soluţia este construirea unui cadru comercial. Sugestia noastră este să continue discuţiile”, a subliniat oficialul norvegian.

Oricum, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei a semnalat că este fundamentală „solidaritatea între ţările UE” pentru a face faţă crizei gazelor.

„Dacă eşuăm în acest test, implicaţiile ar putea merge mult mai departe decât sectorul energetic”, a punctat acesta.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Nov. 2024, 11:32 // Actual //  bani.md

Ignat Alec, unul dintre actorii cheie din sectorul petrolier al Republicii Moldova, este acuzat că a utilizat ”Tirex Petrol” SA, o companie aflată în pragul falimentului, pentru a-și susține alte afaceri personale. Potrivit informațiilor, el ar fi transferat fonduri semnificative de la ”Tirex Petrol” SA către companii afiliate, Estcon Construct SRL și SRL Truck Petrol, punând în pericol stabilitatea financiară a companiei și înșelând așteptările creditorilor.

Într-o schemă controversată, Tirex Petrol SA a fost forțată să acopere o datorie de 84,8 milioane de lei a companiei Estcon Construct SRL către MAIB. De asemenea, dl Ignat a conceput un contract tripartit suspect prin care ”Tirex Petrol” SA a acoperit o altă datorie de 29,1 milioane de lei a SRL Truck Petrol către SRL Electromotor-Service.

„Un grup de întreprinderi împreună cu Alec Ignat au pus la cale o schemă prin care au manipulat atât creditorii „Tirex Petrol” SA, cât și instanțele de insolvabilitate. Grupul a generat creanțe artificiale față de „Tirex Petrol” SA printr-o serie de tranzacții false, folosind facturi și contracte fictive. Aceste datorii au fost folosite drept bază pentru deschiderea procedurii de insolvabilitate. Astfel, compania „Tirex Petrol” SA a fost declarată insolvabilă pe baza unor datorii care nu existau în realitate sau care au fost exagerate deliberat”, se arată în sesizarea avocatului Petr Bălănel depusă la Procuratura Anticorupție, CSM și CSS.

Aceste manevre financiare au fost criticate de creditori, care sperau ca fondurile companiei să fie utilizate pentru achitarea creanțelor. Or, banii au fost redirecționați, iar creditorii au rămas doar cu promisiuni goale.

„Debitorul a organizat mai multe întâlniri cu creditorii pentru a-i convinge să accepte vânzarea bunurilor, promițând că fondurile vor fi folosite pentru stingerea datoriilor. De asemenea, au fost prezentate evaluări false ale activelor și s-au oferit asigurări că procesul va fi unul transparent și că toți creditorii vor fi plătiți. Multe dintre aceste promisiuni s-au dovedit a fi înșelătoare, iar bunurile vândute au fost transferate unor entități afiliate”, potrivit avocatului Petr Bălănel.

Ignat Alec deține controlul absolut asupra ”Tirex Petrol” SA prin intermediul companiilor Estcon Construct SRL și SRL Truck Petrol, în care este atât fondator, cât și administrator. Acest lanț de interconexiuni îi permite să ia decizii care ignoră interesele creditorilor și ale companiei, folosind resursele acesteia pentru a-și susține alte afaceri.

În aprilie 2023, a fost inițiat procesul de insolvență al ”Tirex Petrol” SA. Iar în cadrul întâlnirilor cu creditorii, dl Ignat Alec a promis că activele companiei, estimate la 538 de milioane de lei, vor fi suficiente pentru a acoperi datoriile de 266 de milioane de lei. Cu toate acestea, o mare parte din fondurile obținute din vânzarea activelor a fost utilizată pentru a acoperi datoriile Estcon Construct SRL și SRL Truck Petrol, contrar dispozițiilor judiciare.

Ba mai mult, avocatul Bălănel acuză și o instanță de judecată de complicitate la fraudă, prin emiterea unor încheieri care au permis înstrăinarea activelor „Tirex Petrol” SA în perioada de observație, fără o motivație clară și fără a respecta normele legale. Încheierile emise de aceasta în iunie, iulie și septembrie 2023 au fost considerate de către petiționari ca fiind ilegale.

Alec Ignat a vândut 62 de proprietăți ale Tirex Petrol SA pentru suma de 428,9  362 milioane de lei, însă majoritatea banilor au fost folosiți pentru susținerea companiilor afiliate. De asemenea, ”Tirex Petrol” SA a semnat contracte de vânzare cu termene de plată întârziate, agravând problemele de lichiditate ale companiei.

Ancheta penală este în desfășurare și se așteaptă identificarea altor complici din cadrul instanței de judecată, al autorităților bancare și din cadrul întreprinderilor implicate. În prezent, autoritățile trebuie să răspundă întrebărilor privind legalitatea tranzacțiilor, implicarea instanței de judecată și modul în care au fost manevrate activele „Tirex Petrol” SA.

Redacția BANI.MD l-a contactat pe Alec Ignat, însă până la publicarea materialului nu a răspuns apelurilor. În acest context, redacția este deschisă pentru a publica și reacția lui Alec Ignat în cazul acesta va dori să ofere dreptul la replică.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală