Mașinăria de propagandă a lui Plahotniuc a ajuns la sapă de lemn! S-a înglodat în datorii

20 Oct. 2022, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Oct. 2022, 15:41 // Actual //  bani.md
Telestar Media SRL, compania care deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, a ajuns în procedură de insolvabilitate. Se întâmplă din cauza datoriilor acumulate, se arată într-o anchetă RISE Moldova, citată de mold-street.com.
Cererea introductivă în instanța de judecată a fost depusă de administratorul Lilian Buştiuc, care figurează și în calitate de asociat al Telestar Media.

Datorii de 35 milioane lei

El a motivat cererea prin faptul că, „în ultimul timp, situația financiară a debitorului s-a înrăutățit considerabil”, iar suma datoriilor față de creditori se ridică la peste 35 de milioane lei, conform situației financiare prezentate la data de 31 mai 2022, scrie RISE Moldova.

Totodată, conducerea Telestar Media susține în fața instanței că nu are în proprietate bunuri din contul cărora ar putea fi stinse datoriile, iar capitalul social este de doar 100.000 de lei.

Instanța l-a numit administrator al procedurii de insolvabilitate pe Adrian Panciuc, care, până la finele lunii octombrie, are sarcina să întocmească lista tuturor persoanelor și companiilor față de care Telestar Media are datorii.

De la Plahotniuc la consilier şi mai departe

Fondată în 2017 de jurnalistul Oleg Cristal, fost consilier al lui Vladimir Plahotniuc, Telestar Media a devenit unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa media din Republica Moldova.

Asta după ce, la scurt timp de la înregistrare, a preluat de la General Media Group Corp. SRL, controlată de Plahotniuc, drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3.Schimbarea a avut loc după intrarea în vigoare a unor modificări în Codul audiovizualului, care interziceau deținerea a mai mult de două licențe de emisie de același tip (două – TV și două – Radio). În consecință, în mai 2017, compania General Media Group Corp SRL, deținătoarea la acel moment a patru licențe TV, a cesionat drepturilor de emisie a Canal 2 și Canal 3 firmei Telestar Media SRL, decizia de cesiune fiind acceptată de membrii Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Totuși, chiar dacă a ajuns să controleze două dintre cele mai importante posturi de televiziune din Republica Moldova, compania a raportat în anii 2017-2019 și 2021 doar pierderi. Mai mult, de câteva ori a fost sancţionată de Consiliul Audiovizualului pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale.

În septembrie 2019, Telestar Media a anunțat că renunță la frecvența națională pentru Canal 2. Oleg Cristal, proprietarul în acte, a explicat decizia prin faptul că atestă „tot mai multe presiuni asupra televiziunilor noastre, inclusiv a celor afiliate din cadrul General Media Group”, şi a îndemnat autorităţile să returneze licenţa Societății Române de Televiziune, deținătorul anterior al frecvenței pe care emitea postul TVR.

Motociclist şi magnat media

Potrivit RISE Moldova, în pofida declarațiilor, Telestar Media deține și în prezent drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3. Iar la începutul anului 2020, locul lui Oleg Cristal la Telestar Media a fost luat de Lilian Buștiuc, care a devenit în acte și administrator, și asociat unic. Buștiuc este și secretar al clubului de motocicliști Răzeșii Moldovei, organizație implicată în mai multe acțiuni de caritate.

Acesta nu a răspuns la solicitările ziariştilor. Potrivit RISE Moldova, care citează documente publicate de Consiliul Audiovizualului, Buștiuc apare ca director executiv și la un alt post de televiziune – Canal 5. În plus pe paginile web ale celor două posturi TV – Canal 2 și Canal 3, la rubrica „Date de contact” figurează în continuare General Media Group Corp. SRL, companie care deține drepturile de emisie pentru posturile Prime și Publika TV și care este controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală