Procuratura aruncă bomba! Notarul lui Plahotniuc trimis în judecată. A falsificat acte și a mințit justițiarii

21 Oct. 2022, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Oct. 2022, 09:48 // Actual //  bani.md

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a trimis în  judecată dosarul penal de învinuire a unui notar extrădat Chișinăului din Belgia, în iulie curent. Este vorba de Olga Bondarciuc fosta avocată a lui Vlad Plahotniuc.

Bondarciuc este învinuită pe două capete. Primul vizează infracțiunea de fals în acte publice, în interesul unei organizații criminale. Al doilea capăt de acuzare ține de prezentarea, cu bună știință a declaraților mincinoase în calitatea lui de martor în cadrul unui proces penal, legate de săvârșirea unei infracțiuni deosebit de grave. Potrivit legii, prima infracțiune se pedepsește cu amendă între 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani; iar a doua prevede o amendă între 550 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Faptele incriminate au fost cercetate direct de procurorii PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor SIS. Astfel, oamenii legii au stabilit că notarul învinuit a acționat în interesul unei organizații criminale, pentru camuflarea faptelor infracționale ale acesteia și crearea unor piste greșite în investigațiile efectuate într-un dosar privind sustragerea mijloacelor bănești din sistemul bancar al Moldovei. Mai exact, acesta a introdus în documente oficiale date false privind perfectarea de acțiuni notariale.

Totodată, notarul a fost cercetat și pentru faptul că în februarie 2018 a ascuns de la autoritatea de investigație propriile acțiuni notariale, atunci când a fost audiat în calitate de martor, într-un dosar penal (din cadrul dosarelor denumite generic ,,Frauda bancară”). Oamenii legii precizează faptul că dosarul în care a fost atunci audiat viza prestarea serviciilor notariale în interesul organizației criminale – fapt pe care l-a ascuns – pentru unele companii nerezidente, prin care ar fi fost spălate mijloace bănești sustrase din sistemul bancar al Moldovei.

Pe parcursul urmăririi penale învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar după extrădarea din Belgia, sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a dispus plasarea notarului în arest la domiciliu, chiar dacă procurorii PCCOCS au solicitat prelungirea arestului preventiv.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală