Când miliardarii lumii sunt de acord că o recesiune de proporţii este iminentă, lucrurile nu stau bine

24 Oct. 2022, 12:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Oct. 2022, 12:31 // Actual //  Lupu Eduard

Chiar şi cei mai bogaţi sunt îngrijoraţi în privinţa economiei. Elon Musk şi Jeff Bezos, doi dintre cei mai bogaţi oameni de pe întreaga planetă (şi care, în general, nu sunt de acord cu prea multe lucruri), semnalează o recesiune iminentă, scrie CNN.

La începutul acestei săptămâni, Bezos a comentat că este timpul să „închidem trapele”, într-un tweet care includea un videoclip în care directorul general al Goldman Sachs spunea că există şanse mari pentru o recesiune la orizont.

Musk, la rândul său, a fost ceva mai optimist în timp ce încerca (fără succes, în cele din urmă) să atenueze îngrijorările Wall Street cu privire la perspectivele de creştere ale Tesla. Într-o convorbire telefonică cu analiştii miercuri seară, Musk a adoptat un ton încrezător, spunând că firma are o cerere „excelentă” pentru următorul trimestru şi că fabricile funcţionează la turaţie maximă.

Dar a recunoscut că cererea este „puţin mai greu” de obţinut şi a precizat că Europa şi China se confruntă cu un „fel de recesiune”. Musk a avertizat, de asemenea, că Tesla nu îşi va atinge obiectivul de creştere a vânzărilor.

Acţiunile au scăzut, chiar dacă Tesla a raportat un profit aproape record în al treilea trimestru. Analiştii şi investitorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de capacitatea Tesla de a-şi susţine creşterea în faţa problemelor logistice şi a creşterii inflaţiei.

Comentariile lui Musk şi Bezos se adaugă unui cor de personalităţi puternice care se tem că economia va lua o întorsătură nefastă. La începutul acestei luni, Jamie Dimon, şeful miliardar al JPMorgan Chase, a speriat întreaga piaţă bursieră afirmând că o recesiune ar putea lovi SUA în şase până la nouă luni.

Chiar şi actriţa Gwyneth Paltrow, care nu este miliardară, dar este bogată, nu doarme din această cauză. „Economia este naşpa”, a declarat ea pentru Hollywood Reporter săptămâna aceasta. „Sunt doar îngrijorată de anul viitor şi de cât de gravă va fi recesiunea”.

Şi alte celebrităţi au opinii. Luna trecută, rapperiţa Cardi B a vorbit despre inflaţie şi ratele dobânzilor. „Cum supravieţuiesc oamenii? Vreau să ştiu”.

Este o îngrijorare rezonabilă: cercetătorii au estimat recent probabilitatea unei recesiuni globale la puţin peste 98%.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 13:19 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova este țara paradoxurilor. Or, fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza, într-o postare pe Facebook, se arată indignat de costul vieții din stânga Prutului. „Sunt oare moldovenii atât de bogați, încât să plătească așa prețuri și tarife? Eu (continui) să călătoresc destul de mult – inclusiv cu cortul – și sunt curios: ce, unde și cum”.

Sturza a subliniat discrepanțele majore între prețurile practicate în Republica Moldova și cele din alte țări europene. Remarcând că ceea ce se consideră „premium” în Moldova este adesea echivalent cu nivelul economic în alte țări europene, el a atins subiecte precum prețurile la alimente, tarifele la utilități, costul locuințelor și chiriile la spații comerciale și hoteluri.

„Tarifele la utilități, nu vreau să răscolesc. Costul unui metru pătrat de apartament e mai mare decât la București, și asta în condițiile în care trebuie să faci „remont”. Adică, finisajele sunt pe cont propriu, iar asta dublează prețul. La avion? Păi, mai bine plec spre America decât spre Chișinău. Chiriile la spațiile comerciale? Ca la Paris. Tarifele la hoteluri? Tot pe acolo”, scrie fostul premier.

Îngrijorarea sa este evidentă și în ceea ce privește costurile materialelor de construcție și instalațiilor sanitare, care sunt de două ori mai mari decât în țări precum România. Aceasta a dus la o situație în care unii moldoveni sunt tentați să aducă materiale de construcție din alte țări, pentru a face economii semnificative. „Întreb afaceriștii și comercianții: de ce puneți adaos 200%?! Păi, avem costuri, riscuri, vânzări mici… ”.

În final, fostul premier și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de viziune a businessului local și la politica autorităților, sugerând că intervenția este necesară în domenii precum politica concurențială și fiscală pentru a promova o creștere economică sustenabilă și pentru a încuraja producția internă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău