„Asigurat e mai bine!” – Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat joi, 27 octombrie, campania anuală de informare despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
Campania are drept scop creşterea nivelului de informare a populaţiei despre serviciile și medicamentele acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).
„Dorim ca cetățenii să-și cunoască drepturile în calitate de asigurat și să le revendice. Fiecare persoană care a achitat prima de asigurare și a respectat pașii de acces la servicii de sănătate beneficiază gratuit, în caz de necesitate, de asistență medicală, medicamente compensate, operații costisitoare etc.”, a menționat Ion Dodon, directorul general al CNAM.
În acest scop, CNAM a pregătit patru spoturi video în care pacienții vorbesc despre cum polița de asigurare medicală le-a oferit posibilitatea să beneficieze de intervenții chirurgicale costisitoare. Din spusele pacienților, fără polița de asigurare nu și-ar fi permis aceste intervenții, întrucât sunt scumpe, iar ei nu dispuneau de acești bani.
„Medicul mi-a spus că am nevoie de operație, urgent. Am înțeles că operația co stă foarte mulți bani, bani de care eu nu dispun. Nu am plătit nimic, totul s-a plătit din contul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.” a declarat Valentina Sanduța din satul Țipala.
De asemenea, campania cuprinde și webinare cu medici și farmaciști pentru a le aduce la cunoștință ultimele noutăți referitoare la prestarea serviciilor medicale și farmaceutice în sistemul de asigurare medicală obligatorie.
Pentru a crește gradul de informare a persoanelor despre beneficiile asigurării medicale obligatorii, drepturile pe care le au în sistem, precum și despre transparența gestionării fondurilor AOAM, CNAM expediază pacienților scrisori prin care sunt înștiințați despre serviciile medicale de care au beneficiat pe durata internării în spital și costul acestora, acoperit din fondurile sus-menționate.
Asigurarea medicală obligatorie include un spectru larg de servicii medicale, iar costul unei operații poate atinge și sute de mii de lei. Acești bani sunt alocați de CNAM instituțiilor medicale contractate datorită contribuțiilor făcute de cetățeni în fondurile de asigurare medicală obligatorie.