Hristos a înviat! Prima zi de Paști! Ce e complet interzis să faci azi? Obiceiuri și tradiții

02 Mai 2021, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Mai 2021, 09:53 // Actual //  MD Bani

La fel ca și celelate zile de sărbătoare, prima zi de Paști are o însemnătate deosebită pentru creștini. În această zi sunt mai multe obiceiuri și tradiții ce trebuie respectate, însă, totodată există și anumite interdicții.

Nu este bine să dormi

În ziua de Paşti nu este bine să dormi. Tradiția populară susține că toți cei care dorm în această zi, cât timp soarele este pe cer, vor fi somnoroși și vor avea ghinion în tot anul.

Lumânarea din Noaptea Învierii

Lumânarea aprinsă în noaptea de Paști nu trebuie aruncată, aceasta trebuie ținută în casă. Lumânarea va fi aprinsă de fiecare dată când familia are parte de momente dificile.

Nu se mânâncă oul cu sare

Tradiția populară spune și că în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, deoarece persoana care face acest lucru va transpira tot anul. Trebuie păstrate în casă și bucăți din pască și anafură, acestea fiind considerate drept leac pentru oameni sau animale ce suferă de afecțiuni.

Trebuie menționat și că persoanele care păstrează un ou roşu timp de 40 de zile după Paşti iar oul nu se strică, persoana respectivă va avea noroc tot anul.

Mănâncă mai întâi un ou

La masa de Paşti este bine să mănânci mai întâi un ou, deoarece se crede că acesta aduce sănătate trupului pe tot parcursul anului. De Paşti se aşează și o bucăţică de fier sub prag, drept protecţie pentru casă iar dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, gazda va avea noroc tot anul.

Deces/naștere în Ziua de Paști

Se spune și că cei ce mor în duminica de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină iar sufletele lor ajung direct în rai. De asemenea, copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi. Se crede că aceștia vor avea o viaţa luminată şi presărată cu noroc.

 

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane intenționează să înăsprească în curând restricțiile asupra petrolului rusesc, vizând „flota umbră” utilizată pentru transportul acestuia și reducerea volumelor de export pe piața mondială, a declarat Dalip Singh, adjunctul consilierului președintelui SUA pentru securitate națională.

Potrivit acestuia, aceste măsuri vor contribui la privarea de finanțare a mașinăriei militare rusești. „Pe termen scurt, între șase luni și trei ani, dacă ne propunem să reducem veniturile Rusiei din vânzarea de petrol, acest lucru va fi realizat prin intermediul sancțiunilor și altor instrumente care vor viza hidrocarburile lor”, a declarat Singh în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Endowment for International Peace.

De asemenea, oficialul a subliniat că există și alte direcții care trebuie abordate pentru a diminua capacitățile militare ale Rusiei. „Neutralizarea mașinăriei militare rusești depinde de schimbarea intereselor țărilor terțe care produc componente ce ajung, în final, pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, sau de livrările de tranzit ale acestor mărfuri”, a adăugat Singh.

Printre țările care ajută Rusia să obțină componente pentru echipamente militare, Singh a menționat China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, el a subliniat că China este „cel mai mare încălcător” al regimului de sancțiuni impus de SUA.

Țările G7 au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril și un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere. Restricțiile impun ca firmele din țările G7 să nu poată oferi servicii de transport pentru produsele vândute la un preț mai mare decât acest plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău