Rusia s-a răzgândit! A revenit în acordul prin care Ucraina poate exporta cereale

02 Nov. 2022, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2022, 16:10 // Actual //  MD Bani

Rusia a anunțat miercuri că își va relua participarea la un acord care să elibereze exporturile de cereale din Ucraina, scrie Reuters.

Moscova s-a răzgândit brusc după ce Turcia și Națiunile Unite au contribuit la menținerea exportului cerealelor ucrainene timp de câteva zile fără participarea Rusiei la inspecții.

Ministerul rus al Apărării a justificat întoarcerea spunând că a primit garanții de la Kiev de a nu folosi coridorul de cereale al Mării Negre pentru operațiuni militare împotriva Rusiei. Kievul nu a comentat imediat acest lucru, dar a negat în trecut că a folosit coridorul de transport maritim convenit ca acoperire pentru atacuri.

Rusia și-a suspendat sâmbătă implicarea în acord, declarând că nu poate garanta siguranța navelor civile care traversează Marea Neagră după un atac asupra flotei sale. Ucraina și țările occidentale au numit acest lucru un pretext fals pentru „șantaj” folosind amenințări la adresa aprovizionării globale cu alimente.

Cu toate acestea, suspendarea Rusiei nu a reușit să oprească transporturile, care au fost reluate luni fără participarea Moscovei, într-un program susținut de Turcia și Națiunile Unite. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a spus omologului său turc că acordul se va relua.

Prețurile grâului, soia, porumbului și rapiței au scăzut brusc pe piețele globale în urma anunțului, care a atenuat îngrijorările cu privire la o criză de alimente la nivel global.

Acordul se încheie pe 19 noiembrie, iar un diplomat european informat despre negocierile cu cereale a declarat pentru Reuters că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi posibila prelungire ca o modalitate de a câștiga influență și de a domina summitul G20 de luna viitoare din Indonezia.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău