Separatiștii din Transnistria suferă din cauza lui Putin. Rămân fără apă caldă și transport public

03 Nov. 2022, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Nov. 2022, 05:47 // Actual //  bani.md

Transnistria se află în pragul unei crize umanitare din cauza deficitului de gaze naturale. Declarația a fost făcută de așa-zisul ministru al Dezvoltării Economice de la Tiraspol, Serghei Obolonik, care a anunțat mai multe măsuri pentru a economisi energie și gaze naturale, precum asigurarea locuitorilor cu apă caldă doar în orele dimineții sau circulația troleibuzelor doar în orele de vârf, relatează Deschide.mdDeschide.md.

„Volumele de gaze care ajung în Transnistria din 1 noiembrie nu ajung nu doar pentru industrie, dar nici pentru asigurarea necesităților populației și a obiectelor sociale.

Suntem în pragul unei crize umanitare. Nu mai avem un contract energetic, activitatea celor mai mari consumatori de gaze a fost oprită. Drept urmare, mii de oameni vor rămâne fără lucru” a declarat Obolonik.
Așa zisul oficial a mai declarat că vor continua să activeze însă întreprinderile care asigură securitatea alimentară, precum fabricile de pâine, fermele, șamd.

Totodată, locuitorii Transnistriei vor primi apă caldă doar într-un interval limitat de timp, de la orele 6:30 până la 9:00 dimineața.
„Va fi limitată drastic cheltuirea energiei electrice pentru iluminatul stradal și pentru parcurile de troleibuze din Tiraspol și Tighina. Troleibuzele vor circula doar în orele de vârf. Nu vom închide însă încălzirea, pentru că va fi frig peste 2-3 zile. Îi îndemn pe cetățeni să economisească gaz și electricitate” a declarat Obolonik.

Toate măsurile luate vor intra în vigoare începând de mâine.
Anterior, așa-zisele autorități transnistrene s-au arătat nemulțumite de faptul că pentru malul stâng al Nistrului sunt prevăzute doar 2,3 milioane m3 de gaze naturale, în timp ce în luna octombrie transnistrenii primeau 3,9 milioane m3.

„Membrii Consiliului de Securitate au remarcat că, prin acțiunile sale, Moldova a încălcat grav acordul existent între Moldovagaz și Gazprom, potrivit căruia din 171 milioane m3 de gaze furnizate Republicii Moldova, 118 milioane ar urma să revină Transnistriei”, se arată în comunicatul emis de așa-zisa Administrație Prezidențială.
Drept reacție, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea pe care o conduce are dreptul să decidă cum să distribuie volumele de gaze naturale procurate de la Gazprom în funcție de îndeplinirea prevederilor contractuale de către concernul rus.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău