România cumpără generatoare pentru a le trimite Republicii Moldova

05 Nov. 2022, 19:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
05 Nov. 2022, 19:44 // Slider //  bani.md

După ce Maia Sandu a venit la Bucureşti marţi şi s-a plâns de grava criză energetică în care se află ţara sa, Guvernul are în vedere să cumpere generatoare pentru a le trimite Republicii Moldova.

Vecinii de peste Prut se află în cea mai gravă criză energetică din istorie, după ce au încetat livrările din Ucraina, din cauza bombardamentelor Rusiei.

”Există o perioadă de reflecție pentru achiziția unor generatoare, care, în caz de urgență, ar putea fi furnizate unui spital sau unei facilități urbane, pe o perioadă determinată de timp, pentru a putea să compenseze închiderea curentului, sau căderea într-o rețea, sau elemente de urgență.

(…) Despre asta este vorba. E vorba ca România să poată să aibă această rezervă, această resursă, ca să poată interveni în comunitățile care sunt în situația cea mai dificilă și în condițiile în care cade curentul electric”, a explicat consilierul premierului Ciucă pentru probleme de securitate, Iulian Chifu, la TVR Info.

Deocamdată însă România a început să livreze energie electrică vecinilor.

”Din 14 octombrie livrează 135 MW/ora/zi, iar din 24 octombrie, la solicitare, e vorba nu de un consum constant pe baza unui contract, ci de livrări de urgență, de compensare și reechilibrare și care se fac la un alt preț și o putem face în egală măsură, în limita capacității de interconectare a celor două state”, a precizat Iulian Chifu.

Acesta a explicat și cum s-a stabilit prețul: ”Livrările se fac la prețul care a fost convenit cu Republica Moldova, la un preț preferențial, validat prin hotărâre de guvern, la nivelul României. Cealaltă componentă, de urgență, cea validată începând cu 24 octombrie, se face la prețul pieței.”

Maia Sandu ne cere să economisim cu toţii

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu poartă discuții continue cu România și blocul comunitar ca să obțină gaze și energie electrică pentru a trece cu bine peste iarnă, dar spune că fiecare dintre noi poate ajuta.

„România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții.

Eu cred că, dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova, pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova. (…)

Am primit o asigurare că România vrea să ne ajute și va căuta toate resursele, toate soluțiile pentru ca să ne ajute. Este foarte, foarte important pentru noi, așa cum am spus și în Parlament, acest ajutor ne va permite să rămânem parte a lumii libere și și acesta este obiectivul nostru”, a spus Maia Sandu.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău