România cumpără generatoare pentru a le trimite Republicii Moldova

05 Nov. 2022, 19:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
05 Nov. 2022, 19:44 // Slider //  bani.md

După ce Maia Sandu a venit la Bucureşti marţi şi s-a plâns de grava criză energetică în care se află ţara sa, Guvernul are în vedere să cumpere generatoare pentru a le trimite Republicii Moldova.

Vecinii de peste Prut se află în cea mai gravă criză energetică din istorie, după ce au încetat livrările din Ucraina, din cauza bombardamentelor Rusiei.

”Există o perioadă de reflecție pentru achiziția unor generatoare, care, în caz de urgență, ar putea fi furnizate unui spital sau unei facilități urbane, pe o perioadă determinată de timp, pentru a putea să compenseze închiderea curentului, sau căderea într-o rețea, sau elemente de urgență.

(…) Despre asta este vorba. E vorba ca România să poată să aibă această rezervă, această resursă, ca să poată interveni în comunitățile care sunt în situația cea mai dificilă și în condițiile în care cade curentul electric”, a explicat consilierul premierului Ciucă pentru probleme de securitate, Iulian Chifu, la TVR Info.

Deocamdată însă România a început să livreze energie electrică vecinilor.

”Din 14 octombrie livrează 135 MW/ora/zi, iar din 24 octombrie, la solicitare, e vorba nu de un consum constant pe baza unui contract, ci de livrări de urgență, de compensare și reechilibrare și care se fac la un alt preț și o putem face în egală măsură, în limita capacității de interconectare a celor două state”, a precizat Iulian Chifu.

Acesta a explicat și cum s-a stabilit prețul: ”Livrările se fac la prețul care a fost convenit cu Republica Moldova, la un preț preferențial, validat prin hotărâre de guvern, la nivelul României. Cealaltă componentă, de urgență, cea validată începând cu 24 octombrie, se face la prețul pieței.”

Maia Sandu ne cere să economisim cu toţii

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu poartă discuții continue cu România și blocul comunitar ca să obțină gaze și energie electrică pentru a trece cu bine peste iarnă, dar spune că fiecare dintre noi poate ajuta.

„România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții.

Eu cred că, dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova, pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova. (…)

Am primit o asigurare că România vrea să ne ajute și va căuta toate resursele, toate soluțiile pentru ca să ne ajute. Este foarte, foarte important pentru noi, așa cum am spus și în Parlament, acest ajutor ne va permite să rămânem parte a lumii libere și și acesta este obiectivul nostru”, a spus Maia Sandu.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO